Мори Мацо, каракацо,
кај си била?
Воденица.
Што си папала?
Топеница.
Камо мене?
Нема тебе!
Пис мацо, мацо!
:))))) Ovo je stara pjesmica iz mog djetinjstva. Baš kao i ovo prastaro jelo. Prosto, jednostavno, seljačko, zasitno, ukusno, hrskavo, a mekano i sočno. :) Jednom riječju, Topenica!
Volim ova stara jela. Imaju mi nekakav poseban štih, bude lijepe uspomene na neke rijetke sretne trenutke u djetinjstvu. :) I dozivaju mi mirise iz bakine kuhinje. :)
Danas sam na poslu dobila komentar od jedne saradnice da je pravila onu moju Jeleninu proju i Kukuruzne piroške i da su joj: - onako, ništa posebno. :) Možda se žena razočarala jer je očekivala Bog zna šta?! :)))) Neke ultra super fascinantne, neodoljive, spešl posebne recepte?! :)))))) No way Hose! :D
Buni me ta miskoncepcija postojanja ovog mog ispusnog ventila. Da, da, moj bijeg od stresa, mučnih situacija i svega negativnog koje mi se nakuplja i koje škodi mom zdravlju. Kako i u samom uvodu, u mom profilu piše da je ovo moj dnevnik gdje ja pišem o nekim svojim životnim dogodovštinama, koje su opet propraćene hranom koja je na neki način povezana sa tim događajima. :) Ja ne želim da budem nova Nigella Lawson. Ja sam samo jedna obična polu luda žena prepuna energije koja nastoji kanalizirati tu istu energiju u mnogo smjerova. A jedan od njih je upravo ovdje, u ovom blogo svemiru. I ništa više od toga. Simply as it is. :) Jednostavnije da ne može biti. :)
Da se vratim ja na svoju topenicu. Bolje bi mi bilo. :)))
Potrebno
- 1 vekna starog hljeba
- 100 ml ulja (ja koristila maslinovo)
- oko 200 gr slanog kravljeg sira
- kašiku, dvije vode
Postupak
Hljeb iščupkati prstima na sitnije komadiće i odložiti u neku posudu. U većoj, dubljoj šerpi dobro ugrijte ulje. Skoro do dimljenja :))) Na tako vrelo ulje ubacite iskidani hljeb i pržite dok komadići hljeba ne postanu rumeni i hrskavi. Maknite šerpu sa ringle i preko prženog hljeba rukom namrvite sir. Vratite šerpu na ringlu, neprastano miješajući dok se sir malo ne otopi. Minut-dva. Na kraju dodajte kašiku ili dvije obične vode, promiješajte i servirajte.
На здравје!
Коментари
Постави коментар