Пређи на главни садржај

Мариниран тофу со брокула

 


Тофуто како намирница ми има безброј пати прелетано низ моите бескрајни пребарувања во морето на рецепти на интернет, но никогаш не сум изразила желба да го пробам. До вчера. 

Вчера купив тофу со намера конечно да го пробам и бидејќи не знаев што да очекувам во смисла на вкус, текстура и изглед, решив да го направам на еден од наједноставните начини на подготовка, мариниран и испечен во aifryer. 

СОСТОЈКИ

(за 2 лица) 

* 180 гр тврд тофу

* 4 лажици соја сос

* 2 лажици оцет од ориз

* 1 лажичка ѓумбир во прав

* 1 лажичка сушен лук

* 1/4 лажиче каенски пипер

* 1 лажичка густин

* 2-3 лажици масло од сусам

* сусам (по желба) 

* 2 чешниња лук

* 300 гр цветови од брокула

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

Исцедете го тофуто од водата и исечете го на помали коцки. Во подлабок сад ставете ги соја сосот, оцетот, ѓумбирот, сушениот лук и каенскиот пипер, добро измешајте и во оваа мешавина измаринирајте ги коцките тофу. За маринирање ви се доволни 15 минути. 

Коцките тофу ставете ги во aifryer во еден слој и со четкичка премачкајте ги со масло од сусам. Печете ги 10 мин на 180°С, превртете ги од другата страна, намачкајте со масло и печете ги уште 5 минути. Ќе бидат темни и со крцкава коричка. 

Ако немате aifryer, може да ги испржите во нелепливо тавче, на малку сусамово масло. 

За гарнир, во тавче ставете ја брокулата раздвоена на цветови и подварете ја на малку вода, но сосема кратко, да остане ал денте. 

Кога водата ќе испари, додадете масло од сусам и сецканите чешниња лук, малку сол и испржете ја, додека малку не зарумени. 

Префрлете ја брокулата во тањир и преку неа наредете ги коцките тофу. 

Во истата тава во која се пржела брокулата, направете го преливот. На остатокот од маринадата во која се маринираше тофуто, додадете малку вода и една лажичка густин. Оставете за проврие и  веднаш прелијте преку тофуто. 

По желба можете да посипете со малку сусам, за покрцкава текстура. 





Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб