Пређи на главни садржај

Gdje se prodaje vrijeme? :)



Neću više da kukam da nemam vremena, da kmečim i grintam što sam u burn out-u, nego ću samo fino i kulturno da sve vas koji ponekad provirujete na ovom blogu, priupitam: Gdje se prodaje vrijeme? :) Ne pitam koliko košta, samo recite mi gdje ga mogu naći, biti ću vam vječno zahvalna! :)



Potrebno

Tijesto
  • 2 šolje od 200 ml, mlake vode
  • 6 ravnih šolja od 200 ml, mekog pšeničnog brašna
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica suhog kvasca
  • 250 gr. maslaca
Nadjev
  • 4 struka prase/poriluka/praziluka
  • oko 300 gr slanog kravljeg ili ovčijeg sira
  • malo ulja za dinstanje praziluka
Postupak
 Prvo napraviti nadjev. Praziluk dobro oprati pod tekućom vodom i dobro paziti da voda opere i one dijelove gdje se liske praziluka spajaju. Opran praziluk narezati na kolutiće, dodati malo soli i prodinstati ga na manju količinu ulja, tek toliko da omekša. So ovdje ima ulogu "omekšivaća", jer izvlači vodu, pa se praziluk zapravo dinsta u svojim sokovima. Na ohlađeni praziluk dodati naribani ili rukom izmrvljeni sir i dobro promiješati. Vi naravno ne morati da ovu pitu nadjevate prazilukom. Može se staviti bilo koji nadjev.
Od navedenih sastojaka za tijesto osim maslaca, zamijesite glatko, elastično tijesto. Ja ovaj meni nezahvalan posao prepustim svom pekaču za kruh koji sve to obavi namjesto mene. Kada je tijesto zamješeno, podijeliti ga na dva dijela, ali da jedan dio bude nešto veći od drugog. Formirati dvije kugle. Manju kuglu razvaljati oklagijom na debljinu od pola centimetra. Preko kore naribati maslaca, pa preklapati na slijedeći način: donji dio kore preklopiti do sredine, pa isto učiniti i sa gornjim dijelom. Sada su obje strane te kore savijene do sredine kore gdje se spajaju, pa se dobije neka pravougaona forma. Sada preko ovog, nazovimo pravougaonika opet naribati malo maslaca, pa lijevu stranu ovog pravougaonika presaviti do polovinu, na nju opet naribati malo maslaca, pa preko njega presaviti desnu stranu tijesta. Sada će se dobiti jedan manji pravougaonik. Njega ostaviti na stranu i isti postupak primjeniti i na onu veću kuglu tijesta. Kada ste i ovu veću kuglu fino spakovali i ušuškali, vraćamo se opet na onaj manji dio. Na radnu plohu posuti malo brašna, pa onog manjeg pravokutnika staviti na nju, ali! da sada njegova gornja strana bude dolje. Oklagijom razvaljati malo više od veličine tepsije/pleha u kojoj će se pita peći, pa tijesto sada prebaciti u  papirom obloženu tepsiju/pleh. Preko njega staviti nadjev od praziluka i sira i preći na razvijanje onog većeg pravougaonika. Dakle, oklagijom ga razvući na debljinu od pola cm, i prebaciti ga preko nadjeva, rukom formirajući "talase" od tijesta. Krajeve fino spojiti sa krajevima donje kore, da se ne razdvajaju prilikom pečenja. 



Peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 C dok fino ne porumeni.



Mlaku rezati na komade i uživati. :)



Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб