Пређи на главни садржај

Katmer pita


Ovo je veoma stari način slaganja/preklapanja tijesta koji na kraju rezultira divnom, razlistanom katmer pitom. :) Katmer na turskom znači karanfil (Dianthus barbatus) i naziv u potpunosti joj odgovara jer sam način kako se kora reže na trake, podsjeća na cvijet turskog karanfila. 

Turski karanfil (Dianthus barbatus)
(slika je preuzeta sa Interneta)

Priprema je veoma jednostavna, jedino je potrebno nešto više vremena da se napravi. Vjerujem da ćete zaboraviti na sve muke pripreme, onog trenutka kada zagrizete u mekano, mirisno tijesto. :)

Potrebno
Tijesto
  • 2 šolje od 200 ml, mlake vode
  • 6 ravnih šolja od 200 ml, mekog pšeničnog brašna
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica suhog kvasca 
  • 50-70 gr svinjske masti
Fil
  • po želji :) 

U principu, za izradu katmer pite, ja koristim svoje univerzalno tijesto za skoro sve pite koje pravim. Isprobavala sam mali milion kombinacija i nekako mi je ova varijanta najlakša, najjednostavnija i tijesto mi je uvijek fino i podatno za rad. Pogodno je i za pravljenje pekarskih kifli, lisnatih kifli, pogača, običnog hljeba, peksimeta... nebrojeno mnogo kombinacija. Međutim, budite pažljivi. Ne svako brašno "pije" istu količinu tekućine. Za brašno koje ja koristim, na količinu od 6 ravnih šolja brašna dodam 2 prepune šolje vode. Ono što trebate dobiti je srednje tvrdo, elastično tijesto. Kao plastelin. :)
Sve sastojke za tijesto osim svinjske masti ubacim u pekač i za sat i po dobijem fino, elastično i udvostručeno tijesto. Ukoliko nemate pekač, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom dok ne udvostruči obujam. Kada je tijesto udvostručeno, podijeliti ga na dvije lopte. 
Loptu razviti u veliki krug debljine 5 mm i po njemu razmazati polovinu svinjske masti. Zatim koru poprskati sa malo brašna. Sada, na sredini te velike kore prstom obilježiti jedan manji krug. Oštrim nožem ili najbolje rezačem za pizzu izrezati 8 zraka i to do ruba tog unutrašnjeg kruga. Zatim početi sa preklapanjem. Na slici ispod se vidi način kako se preklapaju zrake tijesta. Postupak ponoviti i sa drugom kuglom tijesta.



Sada ponovo razvaljati zrakastu loptu koju ste prvo rezali i preklapali, u obliku velikog kruga debljine 5 mm. Ovako razvaljanu koru namazati pripremljenim filom i zatim rolati od donjeg kraja pa do sredine, a isti postupak ponoviti i sa gornjim krajem. Na kraju se treba dobiti nešto kao onaj kolač "Dedin brk" :). Ovako uduplo rolanu koru sada izrezati na mjestu gdje se ta dva rolata spajaju. U namaštenu tepsiju staviti prvi rolatić, smotan kao puž. Na njemu nastaviti i onaj drugi rolatić. Čitav ovaj postupak ponoviti i sa drugom korom. 



Kada su svi rolati savijeni u tepsiju u obliku zvrk pite uključiti rernu na 200 C. Dok se rerna zagrijava, pita će ponovo malo narasti. 
Peći je nekih 30-40 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Čačkalicom provjeriti jel pečena. :) Nemojte mi se smijati ali ja nekad znam i pite tako provjeravati sa čačkalicom. Djeluje kao i sa kolačima. :P :)




Pečenu pitu malo poškropiti vodom i prekriti papirnom salvetom. Ne preporučujem da se pita prekriva platnenom krpom, jer zna povući miris omekšivača ili praška sa kojim je krpa oprana.


Zadnji korak u pripremi katmer pite je njeno nestajanje iz tepije u kojoj se pekla. 



Na zdravje! :)


Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб