Ovo je veoma stari način slaganja/preklapanja tijesta koji na kraju rezultira divnom, razlistanom katmer pitom. :) Katmer na turskom znači karanfil (Dianthus barbatus) i naziv u potpunosti joj odgovara jer sam način kako se kora reže na trake, podsjeća na cvijet turskog karanfila.
Turski karanfil (Dianthus barbatus)
(slika je preuzeta sa Interneta)
Priprema je veoma jednostavna, jedino je potrebno nešto više vremena da se napravi. Vjerujem da ćete zaboraviti na sve muke pripreme, onog trenutka kada zagrizete u mekano, mirisno tijesto. :)
Potrebno
Tijesto
Tijesto
- 2 šolje od 200 ml, mlake vode
- 6 ravnih šolja od 200 ml, mekog pšeničnog brašna
- 2 supene kašike šećera
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica suhog kvasca
- 50-70 gr svinjske masti
Fil
- po želji :)
U principu, za izradu katmer pite, ja koristim svoje univerzalno tijesto za skoro sve pite koje pravim. Isprobavala sam mali milion kombinacija i nekako mi je ova varijanta najlakša, najjednostavnija i tijesto mi je uvijek fino i podatno za rad. Pogodno je i za pravljenje pekarskih kifli, lisnatih kifli, pogača, običnog hljeba, peksimeta... nebrojeno mnogo kombinacija. Međutim, budite pažljivi. Ne svako brašno "pije" istu količinu tekućine. Za brašno koje ja koristim, na količinu od 6 ravnih šolja brašna dodam 2 prepune šolje vode. Ono što trebate dobiti je srednje tvrdo, elastično tijesto. Kao plastelin. :)
Sve sastojke za tijesto osim svinjske masti ubacim u pekač i za sat i po dobijem fino, elastično i udvostručeno tijesto. Ukoliko nemate pekač, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom dok ne udvostruči obujam. Kada je tijesto udvostručeno, podijeliti ga na dvije lopte.
Loptu razviti u veliki krug debljine 5 mm i po njemu razmazati polovinu svinjske masti. Zatim koru poprskati sa malo brašna. Sada, na sredini te velike kore prstom obilježiti jedan manji krug. Oštrim nožem ili najbolje rezačem za pizzu izrezati 8 zraka i to do ruba tog unutrašnjeg kruga. Zatim početi sa preklapanjem. Na slici ispod se vidi način kako se preklapaju zrake tijesta. Postupak ponoviti i sa drugom kuglom tijesta.
Sada ponovo razvaljati zrakastu loptu koju ste prvo rezali i preklapali, u obliku velikog kruga debljine 5 mm. Ovako razvaljanu koru namazati pripremljenim filom i zatim rolati od donjeg kraja pa do sredine, a isti postupak ponoviti i sa gornjim krajem. Na kraju se treba dobiti nešto kao onaj kolač "Dedin brk" :). Ovako uduplo rolanu koru sada izrezati na mjestu gdje se ta dva rolata spajaju. U namaštenu tepsiju staviti prvi rolatić, smotan kao puž. Na njemu nastaviti i onaj drugi rolatić. Čitav ovaj postupak ponoviti i sa drugom korom.
Kada su svi rolati savijeni u tepsiju u obliku zvrk pite uključiti rernu na 200 C. Dok se rerna zagrijava, pita će ponovo malo narasti.
Peći je nekih 30-40 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Čačkalicom provjeriti jel pečena. :) Nemojte mi se smijati ali ja nekad znam i pite tako provjeravati sa čačkalicom. Djeluje kao i sa kolačima. :P :)
Pečenu pitu malo poškropiti vodom i prekriti papirnom salvetom. Ne preporučujem da se pita prekriva platnenom krpom, jer zna povući miris omekšivača ili praška sa kojim je krpa oprana.
Zadnji korak u pripremi katmer pite je njeno nestajanje iz tepije u kojoj se pekla.
Na zdravje! :)
Коментари
Постави коментар