Пређи на главни садржај

Hrčkov arsenal: Pečeni pekmez od šljiva i suhog grožđa


Nema ga boljeg. Možda zato što smo ja i brat odrasli uz ovaj pekmez ili zato što je stvarno ekstra dobar. Neuobičajen je, jer nije maziv, nikad ga nismo jeli sa hljebom, već smo mackali kašičicama. :))))) Moja se djeca takođe slade tako. :)
Mama ga više ne pravi, kaže nema za koga, ali ja nastavljam sa tradicijom; greota je da mi djeca odrastu bez sjećanja na ovu divotu.
Doduše, godinama sam ga malo promijenila, ali je generalno koncept ostao isti. Mama ga je pravila bez grožđica, vanilije i ruma. Ona je dodavala kašiku-dvije tamnog vinskog sirćeta. Ja sam ga par godina zaredom pravila sa dodatkom čokolade, a u zadnje vrijeme samo i isključivo ovu varijantu.


I mislim da mu ne treba mu mnogo uvertire. Kao i za sve fine stvari, riječi ponekad budu suvišne.


Potrebno (količine prilagoditi prema vlastitim željama)
  • 2 kg crnih šljiva
  • 100 gr suhog grožđa
  • 700 gr smeđeg šećera (ja koristila Cassonade)
  • sjemenke od 1 štapića vanilije
  • 2 supene kašike cimeta u prahu
  • rum
Postupak
Šljive oprati, očistiti od koštica i prepoloviti. U pleh od rerne poredati šljive sa kožom prema gore, ali u jednom sloju.  Između šljiva staviti grožđice. U posudu izmješati šećer, vaniline sjemenke i cimet. Prekriti šljive ovom mješavinom šećera i staviti u zagrijanu rernu na 200 C. Pošto su šljive u jednom sloju, ne treba im puno da se zapeku. Meni obično treba jedno 20 minuta, nekad ni toliko. Sve zavisi od šljiva, koliko će soka da puste. Par minuta prije nego su gotove, dodati jedno 2 kašike ruma i vratiti u rernu.
Gotove su kada im meso postane crveno, a sok postane kao sirup, izrazito tamne boje.
Vaditi velikom kašikom u tople tegle i odmah ih zatvoriti poklopcem i prevrnuti ih naopako da tako odstoje pet minuta, pa ih ponovo okrenuti poklopcemm prema gore.
U taj isti pleh ponovo poredati šljive i ponoviti čitav postupak, dok se ne potroši čitava količina šljiva.
I to je to.


Napomena!
Ono na šta treba obrnuti pažnju je dužina pečenja. Ne treba ih peći puno, jer kada se ohlade, stisnut će se malo. Najbolji pokazatelj da su gotovi (osim po tamnoj boji sirupa) je kada se kašikom zagrabe šljive, da taj sok ili sirup ne curi u mlazu, već da kaplje.

Ovaj ću recept iskoristiti kao ulaznicu za blog igricu Ajme koliko nas je, čija je ovomjesečna domaćica naša virtuozna majstorica pita, Snježana sa super namirnicom koja nas polako uvlači u ljepote jeseni. :)


Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб