Пређи на главни садржај

Колач од моркови и ореви, со фил од крем од лимон

 




Мал милион рецепти за колач со моркови, нели?

Еден е во низата, имам рецепти за неколку од нив ама овој ми е меѓу првите пет фаворити. 

Ако очекувате лесна текстура, ова не е најсреќниот избор за вас. Тешко, темно ароматично тесто кое што мириса на медењаци. Мириса на кора од портокал и се лепи на непцата. Потсетува на снежно попладне, детски џагор и мирис на планински чај со лимон, штотуку ставен во дебела керамичка шолја. Мириса на дома.

СОСТОЈКИ

За бисквитот

  • 200 гр остро пченично брашно
  • 150 гр мек кафеав шеќер (Мусковадо)
  • 2 јајца М големина на собна температура (околу 110 гр, мерени без лушпата)
  • 150 мл масло за готвење (не маслиново)
  • 200 гр крупно рендани моркови
  • 100 гр крупно дробени ореви
  • 1 лажиче прашак за пециво
  • 1/2 лажиче сода бикарбона
  • 2 лажички ѓумбир во прав
  • 1/2 лажичка мелен кардамом
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка сува мелена кора од портокал или 2 лажички рендана кора од свеж портокал
  • 1/4 лажичка сол
За филот одозгора
  • 250 мл шлаг (најубаво млечна павлака за шлаг, без шеќер)
  • 1 лимон (само сокот)
  • 2 лажици шеќер во прав
  • 2 до врв полни лажици крем од лимон (lemon curd)



НАЧИН НА ПОДГОТВУВАЊЕ

Вклучете ја рерната на 170 С да се загрее додека го приготвувате бисквитното тесто. Со хартија за печење, обложете го дното на тркалезна форма за печење со пречник од 20 цм, а страниците на калапот намачкајте ги со масло за готвење. 

Во подлабок сад измешајте ги сите суви состојки, освен шеќерот. Во друг сад, кратко со миксер изматете ги јајцата, маслото и шеќерот и во оваа мешавина додадете ги сувите состојки. Измешајте со шпатула и додадете ги морковите и оревите. Смесата ќе биде многу густа и леплива ама ќе се разретчи малку кога ќе ги дадете ренданите моркови. Префрлете ја смесата во садот за печење и печете околу 55 до 60 минути. Времето на печење највеќе ќе зависи од тоа како пече вашата рерна и за да бидете сигурни дека бисквитот е печен, боцнете го со чепкалка. Ако излезе сува, колачот е готов, ако има траги од тесто на неа, мора уште да се пече.

Печениот колач ставете го на решетка да се излади, но не го вадете од калапот додека е се уште топол. 
Додека колачот се лади, подгответе го филот. Изматете шлаг, додадете го шеќерот во прав, сокот од лимон и кремот од лимон и матете кратко. Кога колачот ќе се излади, извадете го од обрачот и исфилувајте го одозгора. 




Најубав е кога ќе одлежи еден ден во фрижидер бидејќи аромите во потполност се развиваат. Печен, но без фил, може да се замрзне и се филува откако ќе се одмрзне.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб