Пређи на главни садржај

Fröknäcke

 


Fröknäcke или во превод плочки/двопек од семиња. 

Без глутен, без млечни производи, без јајца, направен од семиња кои што во моментот ми беа достапни. И одличен! 

Во Шведска, најчесто се јаде за појадок, наместо класичен леб, намачкан со путер врз кој се редат тркалца краставици, тркалца од варени јајца, парче жолто сирење или во превод, кашкавал. Јас го сакам со крем сирење или со џем или чоколаден крем. 

Ги има да се купат, но се поприлично скапи и со додаток на брашно или продукти од пченица, па решив да си ги направам сама. 

Се прават многу едноставно, а излегуваат многу плочки; цел плех од рерна (30х40 цм). 

Ова беше мојот избор на семиња. Се мери со истата чашка со запремнина од 240 мл, а сите семиња се сурови, односно непечени. 

СОСТОЈКИ 

  • 1 чаша семки од сончоглед
  • 1 чаша семки од тиква
  • 1 чаша ленено семе
  • 1/2 чаша чиа семе
  • 1/2 чаша сусам
  • 1 супена лажица псилиум (може да се изостави, но подобро ја врзува смесата) 
  • 1/2 лажиче сол
  • 1 1/2 чаша кокосово или брашно од бадеми
  • 350 - 450 мл вода, во зависност од користеното брашно
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

Во подлабок сад се истураат сите семиња, брашното, солта и псилиумот и добро се промешуваат. 



Внимателно и во повеќе наврати се додава врела вода, истовремено мешајќи ја смесата. Количината на водата зависи од тоа какво брашно ќе користите. Ако користите кокосово брашно (брашно, не рендан кокос за колачи), тогаш ќе биде потребно повеќе вода, бидејќи кокосовото брашно има поголема моќ на впивање на течности за разлика од бадемовото брашно. 


Добро промешајте и оставете ја смесата да одмори 10 минути. За тоа време вклучете ја рерната на 160°С. 
На плехот од рерната, ставете хартија за печење и врз неа истурете ја топлата смеса. Со рака добро и силно истапкајте ја целата, додека не се пополни и не се израмни целата површина. 


Со нож плитко засечете форми на правоаголни плочки. 


Ставете да се пече прво 30 минути, потоа отворете ја рерната за да излезе пареата и уште еднаш со нож поминете по засеците. Печете уште 30 до 40 минути, додека смесата не порумени по краевите. 
Извадете ја од рерна, повторно поминете со нож по засеците и почекајте плочките во потполност да се изладат. 
Префрлете ги во вакуум кесички или во кутии со капак. 
Вака складирани, можат да стојат со месеци. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Палачинки (crepes) без брашно

  Оние кои што се на режим на исхрана со малку јаглени хидрати, сигурно си прават некоја ЛЦХФ/кето верзија на американски палачинки.  Ги правам и јас, но дефинитивно не можат да избијат на прво место пред нежните, тенки crepes .  Се прават од само 2 состојки. 😊 СОСТОЈКИ 2 средно големи јајца 50 гр крем сирење Малку масло за премачкување на тавата НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Во блендер измиксајте ги јајцата и крем сирењето. По желба можете да додадете малку сол или засладувач по свој избор. Загрејте помало тавче со нелепливо дно, премачкајте го со салфетка натопена со малку масло за готвење и испечете палачинки.  Филувајте ги со што сакате. Овие се филувани со домашен кето чоколаден крем. 😊

Печени плескавици од тиквички

  Многу ги сакам и среќа моја што има каде да купам тиквички дури и во ова есенско време.  Денес ќе ми бидат и ручек и вечера. Со салата од гмечена краставица и грчки јогурт со копар, ова е совршен, лесничок и здрав оброк.  СОСТОЈКИ 2 средно големи тиквички 1 главица кромид 2 чешниња лук 1 лажиче сув рузмарин 30 гр рендан кашкавал или фета/овчо/кравјо/козјо сирење 1 јајце 2-3 лажици брашно (овде од наут)  Сол и бибер по вкус 1 лажица масло за мачкање на подлогата за печење 1 лажица сол, за ренданите тиквички НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Изрендајте ги тиквичките на крупната страна на рендето, посолете ги добро и ставете ги во цедалка околу половина час, за да пуштат вода.  Во меѓувреме во сецко или со ренде исецкајте/изрендајте ги кромидот и лукот. Тиквичките добро исцедете ги од течноста и додадете ги на кромидот и лукот. Додадете ги и останатите состојки, убаво измешајте и смесата оставете ја фрижидер околу еден час.  Вклучете ја рерната на 220 С. Извадете ја смесата од фрижидер, и од неа форм