Danas sam na poslu odnijela ove kuglice koje ovako, nepravilnog oblika i uvaljani u čokoladu u prahu podsjećaju na tartufe i ostavila ih u kuhinjici sa porukom: "Izvolele".
Ko uspije odgonetnuti koja se mistična namirnica skriva u ovim kuglicama, dobija prigodan dar. Izvolele, pogađajte! :)))))))
Ko uspije odgonetnuti koja se mistična namirnica skriva u ovim kuglicama, dobija prigodan dar. Izvolele, pogađajte! :)))))))
Kada je došlo vrijeme pauze, sišla sam u kuhinjici da vidim šta se dešava. Komentara, pogađanja, međutim niko nije uspio potrefiti. Bilo je nagađanja da je mljeveni keks, kikiriki, i ne znam ni ja šta već,ali niko živ se nije sjetio da su ove slasne kuglice napravljene od jednog običnog, najobičnijeg graha! :))))
Obzirom na to da su ovaj mjesec u centru pažnje namirnice grah/sočivo/bob, po želji domaćice nam Tanje, a sve to fino upakovano i u sklopu blog igrice "Ajme, koliko nas je!" koju je osmislila Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under, predstavljam vam svoje mistične tartufe.
Iskreno, htjedoh ja praviti jednu torticu (kasato torta) koja u sebi ima kuhani i pasirani grah, međutim kako me mamajac pretekla sa svojim slatkim pireom od graha, nešto mi se nije dalo da se ponavljam. Rekoh neću je praviti i nisam, al sam zato smućkala nešto drugo. :) I evo rezultata mog kemijanja.
Malci nisu znali od čega su kuglice, pa su se i oni smlatili od pogađanja, međutimmmmmmm mmmm niko nije pogodio! :) I nisu mi povjerovali da su im kuglice ustvari od nečega što oni isključivo precipiraju kao namirnicu od koje se prave slana jela. :)
Ove su kuglice relativno lake za napraviti. Jedino se malo sačeka da se smjesa ohladi u frižideru, da se arome fino harmoniziraju i da sama smjesa postane laganija za valjanje među rukama. A doduše najlakše se jedu. Zato vam ja ne znam reći koliko sam ukupno kuglica dobila, jer dok sam ih valjala, neki su dolazili i stalno prstićima mi drpali od smjese. :))))))))
Potrebno
- 500 gr kuhanog pasiranog bijelog graha (tetovca). Zaboravila sam izvagati grah prije kuhanja. Plavuša!
- 100 gr šećera u prahu
- 100 gr mlijeka u prahu
- 100 gr mljevenog smeđeg šećera
- 200 gr pečenih mljevenih badema
- 2 supene kašike orahovače
- 1 kašika ekstrakta od vanilije
- kakao ili čokolada u prahu (za valjanje)
Postupak
Grah operite mlakom vodom, stavite ga u šerpu, nalijte ga vrelom vodom i stavite ga na ringli da voda proključa. Neka ključa 10 minuta, pa tu vodu odlijte i nalijte novu vruću vodu i grah kuhajte dok se dobro ne skuha i dok se ljuska ne počne odvajati od zrna. Ocijedite ga, i propasirajte ga u presi za pasiranje krompira.
E ovo je meni bio recimo, najzahtevniji posao, jer me je presa nešto zezala, da bi u zadnjoj turi pasiranja, dok sam stavljala grah u nju, iz nje izletio nekakav šarafić. I tu joj je i bio kraj! :))))))))) kolateralna šteta, al šta ćemo? Ionako je nizašta nisam koristila. U još topao ispasirani grah, sada dodati šećer u prahu, orahovaču, ekstrakt vanilije i mlijeko u prahu. Špatulom dobro izmješati, da se smjesa ujednači. Bademe malo propeći i ohladiti. Nije potrebno guliti ih od kožice. Kada čitam recepte na blogovima, vidim da svi bademe peku u rerni. I ja sam ih prije pekla u rerni, međutim već par godina bademe, lješnjake, kikirikije i orahe pečem u mikrovalnoj. Dovoljno im je nekoliko minuta i voila. A ovako, dok čekam da se rerna ugrije, pa tepsija, pa čekaj da se ispeku.. ihahaaaa ode voz!
Nego, da se vratim ja na recept. Dakle, u blender staviti polovinu pečenih ohlađenih badema i polovinu količine smeđeg šećera i samljeti ih. Postupak ponoviti i sa drugom polovinom badema i šećera i sve dodati smjesi od graha. Sada rukama dobro sve izmješati i staviti u posudu sa poklopcem i u frižider, da odleži jedno 2 sata. Rukama formirati kuglice nepravilnog oblika i uvaljati ih u kakao ili u čokoladu u prahu i staviti ih u košarice.
I eto ga! :)
Коментари
Постави коментар