Пређи на главни садржај

Kaubojci i indijanci


Реобјава на изворниот рецепт од овој блог, од 03.02.2012 година. Беа тоа убави времиња. 

Sjeća li se ko od vas, Johna Wayne-a? :) Nekadašnja zvijezda popularnih western filmova? :)  El Dorado, Poštanska kočija, Alamo, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea, Čovjek zvan hrabrost? Da ne nabrajam više, ima ih dosta. :)
A kada smo kod western-a, kako pričati samo o kaubojskim likovima, a ne spomenuti Bika koji sjedi, Ludog konja, Geronima? :)

I sad mi se zna desiti da uhvatim neki western clasique zahvaljujući kablovskoj TV i HRT1, koji mi ubije nedeljnu žmirkavicu. :)

E, sada slijedi pitanje, kakve veze imaju westerni sa ovim kolačićima. Nikakve! Ama baš nikakve. Čak i ne znam zbog čega i nose naziv "Indijanke". Tako su se zvale u skopskim slastičarama, tako su i zapisane u mojoj mrljavoj sveščici. :) A recept je od moje bivše svekrve, zapisan prije skoro 17 godina. Sjećam se, rekla mi je da je recept iz jedne poznate skopske slastičarne. Jel to tako? Ne znam. Samo znam da svako malo se ulazi u kuhinju i kad god se otvori frižider, vidi se da jedna po jedna "isparava". :) Bogami, moji dječaci im teško odoljevaju. :D :D :D

A ko bi odolio mekanom biskvitu koji se topi u ustima i to u društvu vanil kreme? Ja im ne bi. Da mogu. :)
Kako se radi o veoma izdašnim kolačima, od predložene mjere ih izađe zaista puno. Nekih 50 kolača i to momačkih gabarita. Ja ih pravim manje i od pola mjere i opet nam izađu puno. Ali ne brinem se ja šta ću sa tolikim kolačima. Moje pubertetlije, metu! Zbrišu ko da su metlom pomeli. :)
Da ne dužim, da krenemo...



Potrebno
Biskvit
  • 6 jaja M veličine
  • 200 gr kristal šećera
  • 300 gr glatkog/mekog brašna (ovdje tip 500)
  • 1 kesica praška za pecivo
Krema
  • 1 kesica pudinga od vanilije (ovdje Burbon vanilija)
  • 150 gr glatkog/mekog brašna (ovdje tip 500)
  • 1 lit. mlijeka
  • 2 kesice vanil šećera
  • 200 gr kristal šećera
  • 250 gr maslaca ili margarina
Postupak
Biskvit
Umutiti šam od bjelanjaka i šećera, pa dodati žumanjke i polako mikserom sve spojiti. Pomiješati brašno i prašak za pecivo i pažljivo dodati izmućenim jajima, pazeći da smjesa ne padne. Ili mutiti mikserom najmanjom brzinom, ili špatulom ili pjenjačom pomiješati brašno. Pleh od rerne obložiti pek papirom i kašičicom ili dresir vrećicom praviti duguljaste forme, kao piškote. Ja koristim običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežem jedan ćošak i s time istiskujem tijesto. Razmak između dva keksića treba biti veći, jer se pečenjem šire i duvaju. Peku se relativno kratko, u zagrijanoj rerni na 200 C. 


Pažnja!
Ne idite iz kuhinje dok se peku, jer izgore u tren oka! Provjereno!!! :)
Kada su pečeni, pažljivo ih nožem skinite s papira. Keksići su tvrdkavi, ali za par sati od filovanja, svjedočit ćete velikoj transformaciji istih. To garantujem! :)





Krema
Od litru mlijeka, oduzmite 300 ml, pa u njega razmutite prašak za puding, šećer, vanil šećer i brašno. Ovu mješavinu uspite u ostatak mlijeka (700 ml), te na laganoj vatri i neprestano miješajući skuhajte gust krem. Kada je krema mlaka, dodajte na kockice isjeckan maslac i mikserom dobro sjedinite u glatku i sjajnu kremu.
Kada se krema ohladila, slijedi filovanje. Sada vam treba još jedna dresir vrećica, kod mene opet kesica za zamrzavanje sa jednim odrezanim ćoškom. :) Nafilujte jednu polovinu keksića, pa ih zatim preklopite drugom polovinom, da dobijete sendviče. 
Međutim, prije nego što krenete sa filovanjem, odvojite nešto kreme koju ćete podijeliti na dva dijela. Jedan dio ostavite žut, a u drugi dodajte topljenu čokoladu ili čokoladu u prahu.
Kada su kolači nafilovani, iskoristite ta dva dijela kreme i ukrasite ih odozgo. 
Kolači moraju odstojati jedno 2-3 sata, kako bi keksići omekšali. Slobodno mogu da stoje u frižideru i do sedam dana (nisu izdržali duže), prekriveni najlonskom folijom.


Izvolele! :)


Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб