Пређи на главни садржај

Рецепт 2 во 1: стаклени колачиња и кранцли



Стаклените кексичи се секогаш хит, особено ако имате мали децови. Се прават многу лесно, а еднакво се и вкусни. 
Кога ми беа децата мали, секоја година ги правевме и со нив ја китевме новогодишната елка. 

Во Шведска е речиси невозможно да се најдат тврди бомбони кои што се потребни за да се добие ефектот на чиста стаклена површина. Заради полнењето во прав, јас добив килибарна верзија што на крајот и не излезе толку лошо. Напротив ☺




СОСТОЈКИ:

  • 400 гр брашно
  • 1 јајце
  • 170 гр шеќер во прав
  • 220 гр путер
  • 1/4 лажиче сода бикарбона
  • ванил шеќер
  • арома на горки бадеми (опционално) 
  • тврди бомбони без полнење во средината
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

Сите состојки мора да бидат на собна температура! 

Во сад пенесто се мати путерот, се додава шеќерот во прав и ванил шеќерот. 
Со непрекинато матење се додава јајцето и саканата арома. Јас додадов арома на горки бадеми, а може да се додаде арома на лимон, портокал и сл. 
Се додава просеаното брашно и сода бикарбона и убаво се меси со раце. Се дели на два дела, се замотува во пластична фолија и се остава во фрижидер најмалку 1 час. 



По изминатиот час, тестото се растенчува на набрашнета површина и со модли се вадат форми кои што се пренесуваат на плех обложен со хартија за печење. Сега на секое колаче во средината му се прави дупка во форма по желба, а ако овие колачиња ќе се користат како украс за елка, тогаш со стапче за ражнич се прави дупче низ кое ќе се провлече конецот. 




Тврдите бомбони се кршат на покрупни парченца и се ставаат во внатрешната празнина на колачињата, притоа внимавајќи да не излегуваат надвор од тестото. 







Се печат во загреана рерна на 170°С, 8-10 минути или додека не се стопат бонбоните. 

Се оставаат потполно да се изладат во плехот во кој се печеле бидејќи стопените бомбони се врели и течни. 



КРАНЦЛИ




Од истата смеса направив и кранцли, традиционални божиќни колачиња кои што ги филував со домашен пекмез од сливи и цимет. 




Се чуваат во лимена кутија и може да се јадат дури по ден два откако ќе се испечат (време потребно да омекнат). 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб