Nedavno sam isprobala DaSilvin Ibro, jer mi se zaista dopao način na koji je bio napisan recept. Inače, nekakav sličan recept se povlačio po Kulki i ranije, ali meni se nije nešto svidio što se tiče sastojaka, pa ga stoga nisam ni pravila, iako je jedno vrijeme bio hit, pa se masovno pojavljivao u sektoru sa slikama :) :)
U biti to nije ništa drugo nego mramorni kolač, samo je razlika u načinu "slaganja" tijesta.
Danas sam ga malo prokomentarisala sa svojom prijateljicom uz kaficu, pa sam malo kasnije švrljala po netu da vidim ima li nešto različitije od DaSilvinog recepta. Našla sam nešto koje sam zatim malo promijenila po svom i evo još jednog hibrida koji je izašao iz kuhinjice :)
Potrebno
- 4 jaja
- 150 gr kristal šećera
- 150 gr otopljenog maslaca (ne ulja)
- 150 ml mlijeka
- 1 kašika ekstrakt vanilije
- 3 kašike kakaa u prahu
- 1 kesica praška za pecivo (ili 3 ravne kašičice istog)
- 300 gr brašna (ja sam koristila oštro brašno)
Glazura (opcionalno)
- 2 kašike džema (ja sam stavila džem od šipka)
- 1 kašika vode
- 50 gr pečenih, drobljenih badema
Postupak
Pjenasto sam umutila jaja i šećer, pa dodala ekstrakt vanilije i mlijeko. Zatim sam naizmjenično dodavala brašno i otopljeni maslac i usput sam zaboravila da u brašno umiješam prašak za pecivo..jako pohvalno :) Prašak za pecivo sam dodala naknadno, kada sam se i sjetila da je jadan bio zaboravljen :)
Smjesu sam koliko-toliko podijelila na dva jednaka dijela i u jedan sam umiješala kakao i dodala još par kašika mlijeka jer se od kakaa smjesa zgusnula.
Okrugli kalup sam namastila i pobrašnila, pa sam počela sa sipanjem smjese. Dakle, ja sam stavljala po 2 kašike od svake smjese, jedne preko druge. Kako se dodaje smjesa, ista se širi i formiraju se pa...relativno koncentrični krugovi :)
Kolač sam pekla na 200 C, a trebalo je na 180 C, malo mi se žurilo. Nešto je drugo trebalo takođe u rernu da stane i kolač mi je popucao, vjerujem što od nenavremenog (neravnomjernog?) stavljanja praška za peciva, što od veće temperature pečenja. Poslije provjere sa štapićem za ražnjiće kolač sam prebacila na papir za pečenje, pa na rešetki da se hladi.
U međuvremenu sam džem otopila sa vodom i četkicom premazala površinu kolača. Bademe sam popekla u mikrovalki, pa ih izlomila batom za meso :) i posula preko zagrijane glazure.
Ukoliko ne želite ovakvu glazuru, kolač se odozgo može posuti standardnim posipom od šećera u prahu.
I eto još jednog hibrida u kulinarskom nam svijetu :)
Коментари
Постави коментар