Пређи на главни садржај

Gdje se prodaje vrijeme? :)



Neću više da kukam da nemam vremena, da kmečim i grintam što sam u burn out-u, nego ću samo fino i kulturno da sve vas koji ponekad provirujete na ovom blogu, priupitam: Gdje se prodaje vrijeme? :) Ne pitam koliko košta, samo recite mi gdje ga mogu naći, biti ću vam vječno zahvalna! :)



Potrebno

Tijesto
  • 2 šolje od 200 ml, mlake vode
  • 6 ravnih šolja od 200 ml, mekog pšeničnog brašna
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica suhog kvasca
  • 250 gr. maslaca
Nadjev
  • 4 struka prase/poriluka/praziluka
  • oko 300 gr slanog kravljeg ili ovčijeg sira
  • malo ulja za dinstanje praziluka
Postupak
 Prvo napraviti nadjev. Praziluk dobro oprati pod tekućom vodom i dobro paziti da voda opere i one dijelove gdje se liske praziluka spajaju. Opran praziluk narezati na kolutiće, dodati malo soli i prodinstati ga na manju količinu ulja, tek toliko da omekša. So ovdje ima ulogu "omekšivaća", jer izvlači vodu, pa se praziluk zapravo dinsta u svojim sokovima. Na ohlađeni praziluk dodati naribani ili rukom izmrvljeni sir i dobro promiješati. Vi naravno ne morati da ovu pitu nadjevate prazilukom. Može se staviti bilo koji nadjev.
Od navedenih sastojaka za tijesto osim maslaca, zamijesite glatko, elastično tijesto. Ja ovaj meni nezahvalan posao prepustim svom pekaču za kruh koji sve to obavi namjesto mene. Kada je tijesto zamješeno, podijeliti ga na dva dijela, ali da jedan dio bude nešto veći od drugog. Formirati dvije kugle. Manju kuglu razvaljati oklagijom na debljinu od pola centimetra. Preko kore naribati maslaca, pa preklapati na slijedeći način: donji dio kore preklopiti do sredine, pa isto učiniti i sa gornjim dijelom. Sada su obje strane te kore savijene do sredine kore gdje se spajaju, pa se dobije neka pravougaona forma. Sada preko ovog, nazovimo pravougaonika opet naribati malo maslaca, pa lijevu stranu ovog pravougaonika presaviti do polovinu, na nju opet naribati malo maslaca, pa preko njega presaviti desnu stranu tijesta. Sada će se dobiti jedan manji pravougaonik. Njega ostaviti na stranu i isti postupak primjeniti i na onu veću kuglu tijesta. Kada ste i ovu veću kuglu fino spakovali i ušuškali, vraćamo se opet na onaj manji dio. Na radnu plohu posuti malo brašna, pa onog manjeg pravokutnika staviti na nju, ali! da sada njegova gornja strana bude dolje. Oklagijom razvaljati malo više od veličine tepsije/pleha u kojoj će se pita peći, pa tijesto sada prebaciti u  papirom obloženu tepsiju/pleh. Preko njega staviti nadjev od praziluka i sira i preći na razvijanje onog većeg pravougaonika. Dakle, oklagijom ga razvući na debljinu od pola cm, i prebaciti ga preko nadjeva, rukom formirajući "talase" od tijesta. Krajeve fino spojiti sa krajevima donje kore, da se ne razdvajaju prilikom pečenja. 



Peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 C dok fino ne porumeni.



Mlaku rezati na komade i uživati. :)



Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Ме...

Палачинки (crepes) без брашно

  Оние кои што се на режим на исхрана со малку јаглени хидрати, сигурно си прават некоја ЛЦХФ/кето верзија на американски палачинки.  Ги правам и јас, но дефинитивно не можат да избијат на прво место пред нежните, тенки crepes .  Се прават од само 2 состојки. 😊 СОСТОЈКИ 2 средно големи јајца 50 гр крем сирење Малку масло за премачкување на тавата НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Во блендер измиксајте ги јајцата и крем сирењето. По желба можете да додадете малку сол или засладувач по свој избор. Загрејте помало тавче со нелепливо дно, премачкајте го со салфетка натопена со малку масло за готвење и испечете палачинки.  Филувајте ги со што сакате. Овие се филувани со домашен кето чоколаден крем. 😊

Печени плескавици од тиквички

  Многу ги сакам и среќа моја што има каде да купам тиквички дури и во ова есенско време.  Денес ќе ми бидат и ручек и вечера. Со салата од гмечена краставица и грчки јогурт со копар, ова е совршен, лесничок и здрав оброк.  СОСТОЈКИ 2 средно големи тиквички 1 главица кромид 2 чешниња лук 1 лажиче сув рузмарин 30 гр рендан кашкавал или фета/овчо/кравјо/козјо сирење 1 јајце 2-3 лажици брашно (овде од наут)  Сол и бибер по вкус 1 лажица масло за мачкање на подлогата за печење 1 лажица сол, за ренданите тиквички НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Изрендајте ги тиквичките на крупната страна на рендето, посолете ги добро и ставете ги во цедалка околу половина час, за да пуштат вода.  Во меѓувреме во сецко или со ренде исецкајте/изрендајте ги кромидот и лукот. Тиквичките добро исцедете ги од течноста и додадете ги на кромидот и лукот. Додадете ги и останатите состојки, убаво измешајте и смесата оставете ја фрижидер околу еден час.  Вклучете ја рерната на 220 С. Извадете ја смеса...