Neću više da kukam da nemam vremena, da kmečim i grintam što sam u burn out-u, nego ću samo fino i kulturno da sve vas koji ponekad provirujete na ovom blogu, priupitam: Gdje se prodaje vrijeme? :) Ne pitam koliko košta, samo recite mi gdje ga mogu naći, biti ću vam vječno zahvalna! :)
Potrebno
Tijesto
- 2 šolje od 200 ml, mlake vode
- 6 ravnih šolja od 200 ml, mekog pšeničnog brašna
- 2 supene kašike šećera
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica suhog kvasca
- 250 gr. maslaca
- 4 struka prase/poriluka/praziluka
- oko 300 gr slanog kravljeg ili ovčijeg sira
- malo ulja za dinstanje praziluka
Prvo napraviti nadjev. Praziluk dobro oprati pod tekućom vodom i dobro paziti da voda opere i one dijelove gdje se liske praziluka spajaju. Opran praziluk narezati na kolutiće, dodati malo soli i prodinstati ga na manju količinu ulja, tek toliko da omekša. So ovdje ima ulogu "omekšivaća", jer izvlači vodu, pa se praziluk zapravo dinsta u svojim sokovima. Na ohlađeni praziluk dodati naribani ili rukom izmrvljeni sir i dobro promiješati. Vi naravno ne morati da ovu pitu nadjevate prazilukom. Može se staviti bilo koji nadjev.
Od navedenih sastojaka za tijesto osim maslaca, zamijesite glatko, elastično tijesto. Ja ovaj meni nezahvalan posao prepustim svom pekaču za kruh koji sve to obavi namjesto mene. Kada je tijesto zamješeno, podijeliti ga na dva dijela, ali da jedan dio bude nešto veći od drugog. Formirati dvije kugle. Manju kuglu razvaljati oklagijom na debljinu od pola centimetra. Preko kore naribati maslaca, pa preklapati na slijedeći način: donji dio kore preklopiti do sredine, pa isto učiniti i sa gornjim dijelom. Sada su obje strane te kore savijene do sredine kore gdje se spajaju, pa se dobije neka pravougaona forma. Sada preko ovog, nazovimo pravougaonika opet naribati malo maslaca, pa lijevu stranu ovog pravougaonika presaviti do polovinu, na nju opet naribati malo maslaca, pa preko njega presaviti desnu stranu tijesta. Sada će se dobiti jedan manji pravougaonik. Njega ostaviti na stranu i isti postupak primjeniti i na onu veću kuglu tijesta. Kada ste i ovu veću kuglu fino spakovali i ušuškali, vraćamo se opet na onaj manji dio. Na radnu plohu posuti malo brašna, pa onog manjeg pravokutnika staviti na nju, ali! da sada njegova gornja strana bude dolje. Oklagijom razvaljati malo više od veličine tepsije/pleha u kojoj će se pita peći, pa tijesto sada prebaciti u papirom obloženu tepsiju/pleh. Preko njega staviti nadjev od praziluka i sira i preći na razvijanje onog većeg pravougaonika. Dakle, oklagijom ga razvući na debljinu od pola cm, i prebaciti ga preko nadjeva, rukom formirajući "talase" od tijesta. Krajeve fino spojiti sa krajevima donje kore, da se ne razdvajaju prilikom pečenja.
Peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 C dok fino ne porumeni.
Mlaku rezati na komade i uživati. :)
Коментари
Постави коментар