Пређи на главни садржај

Vrijeme je za hrčak - aktivnosti


Kasno ljeto..volim ga samo zato što sunce ne prži tako da ti mozak uzavri. Dozrijevaju šljive, grožđe, crvene paprike za ajvar i razne povrćke za turšiju. Do prije nekoliko godina sam redovno kiselila razno povrće za zimu. Nema čega nije bilo; od kiselog kupusa, do zelenih paradajzića, karfiola, mrkve, krastavaca, pa i maaaleckih dinja i lubenica. Kako to moja djeca slabo ili nikako ne jedu, prestala sam i praviti. Od tih kiselica jedino vole cveklu i krastavce. 
Sa cveklom još nisam počela, ali sam zato sa krastavcima završila. :)


I evo ga recept. Jednostavan, a krastavci su stvarno super! Zapisala sam ga odavno, iz mamine bilježnice i od tada, samo taj i nijedan drugi. Neću da mijenjam nešto što valja. Što bi?

Potrebno
Ovdje nema mjerenja u gramovima. Mjere su date za jednu teglu zapremnine 800 gr:
  • 6 supenih kašika bijelog alkoholnog sirćeta
  • 1 supena kašika soli (budite pažljivi, jer svaka so ne soli isto!)
  • 1 supena kašika običnog bijelog kristal šećera
  • začini po želji. Ja sam stavljala šareni biber u zrnu, ustinjeni kopar, suhi lovorov list.
  • voda koliko stane u tegli 
Postupak
Krastavce (kornišone) operite i odrežite im peteljke. Prije toga si pripremite čista i suhe tegle sa navojem. Svaku teglu napuniti krastavcima koliko stanje u nju, zatim dodajte začine, so, šećer, sirće i onda teglu napunite vodom, do onog dijela gdje se navrće poklopac. Uzmite veliku šerpu i na dno stavite novinski papir. Svaku teglu takođe zamotajte u novinski papir i poredajte ih u šerpi. Sada šerpu napuniti vodom i staviti na šporet. Kuhati 8 do 10 minuta (ja uvijek kuham 8 minuta), računajući vrijeme od onog trenutka kada voda u šerpi počne da vri. Poslije datog vremena, šerpu skloniti sa šporeta i pustiti da se tegle ohlade u vodi. Zatim skinuti papir, obrisati ih i ostaviti ih barem nekoliko dana da odstoje.
Mogu se čuvati i u frižideru, a i u špajzu. Neće se pokvariti iako nemaju nikakvih vještačkih konzervansa koje ih štite od kvarenja.


Meni je od jedne vrećice - 5 kg kornišona ispalo 11 tegli kiselih krastavaca. Pošto je u vrećici bilo i par ogromnih krastavaca, ja sam ih izrezala na kolutiće i potrpala ih u teglama. Tu sam od začina stavila samo biber.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Ме...

Палачинки (crepes) без брашно

  Оние кои што се на режим на исхрана со малку јаглени хидрати, сигурно си прават некоја ЛЦХФ/кето верзија на американски палачинки.  Ги правам и јас, но дефинитивно не можат да избијат на прво место пред нежните, тенки crepes .  Се прават од само 2 состојки. 😊 СОСТОЈКИ 2 средно големи јајца 50 гр крем сирење Малку масло за премачкување на тавата НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Во блендер измиксајте ги јајцата и крем сирењето. По желба можете да додадете малку сол или засладувач по свој избор. Загрејте помало тавче со нелепливо дно, премачкајте го со салфетка натопена со малку масло за готвење и испечете палачинки.  Филувајте ги со што сакате. Овие се филувани со домашен кето чоколаден крем. 😊

Печени плескавици од тиквички

  Многу ги сакам и среќа моја што има каде да купам тиквички дури и во ова есенско време.  Денес ќе ми бидат и ручек и вечера. Со салата од гмечена краставица и грчки јогурт со копар, ова е совршен, лесничок и здрав оброк.  СОСТОЈКИ 2 средно големи тиквички 1 главица кромид 2 чешниња лук 1 лажиче сув рузмарин 30 гр рендан кашкавал или фета/овчо/кравјо/козјо сирење 1 јајце 2-3 лажици брашно (овде од наут)  Сол и бибер по вкус 1 лажица масло за мачкање на подлогата за печење 1 лажица сол, за ренданите тиквички НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Изрендајте ги тиквичките на крупната страна на рендето, посолете ги добро и ставете ги во цедалка околу половина час, за да пуштат вода.  Во меѓувреме во сецко или со ренде исецкајте/изрендајте ги кромидот и лукот. Тиквичките добро исцедете ги од течноста и додадете ги на кромидот и лукот. Додадете ги и останатите состојки, убаво измешајте и смесата оставете ја фрижидер околу еден час.  Вклучете ја рерната на 220 С. Извадете ја смеса...