Kasno ljeto..volim ga samo zato što sunce ne prži tako da ti mozak uzavri. Dozrijevaju šljive, grožđe, crvene paprike za ajvar i razne povrćke za turšiju. Do prije nekoliko godina sam redovno kiselila razno povrće za zimu. Nema čega nije bilo; od kiselog kupusa, do zelenih paradajzića, karfiola, mrkve, krastavaca, pa i maaaleckih dinja i lubenica. Kako to moja djeca slabo ili nikako ne jedu, prestala sam i praviti. Od tih kiselica jedino vole cveklu i krastavce.
Sa cveklom još nisam počela, ali sam zato sa krastavcima završila. :)
I evo ga recept. Jednostavan, a krastavci su stvarno super! Zapisala sam ga odavno, iz mamine bilježnice i od tada, samo taj i nijedan drugi. Neću da mijenjam nešto što valja. Što bi?
Potrebno
Ovdje nema mjerenja u gramovima. Mjere su date za jednu teglu zapremnine 800 gr:
- 6 supenih kašika bijelog alkoholnog sirćeta
- 1 supena kašika soli (budite pažljivi, jer svaka so ne soli isto!)
- 1 supena kašika običnog bijelog kristal šećera
- začini po želji. Ja sam stavljala šareni biber u zrnu, ustinjeni kopar, suhi lovorov list.
- voda koliko stane u tegli
Postupak
Krastavce (kornišone) operite i odrežite im peteljke. Prije toga si pripremite čista i suhe tegle sa navojem. Svaku teglu napuniti krastavcima koliko stanje u nju, zatim dodajte začine, so, šećer, sirće i onda teglu napunite vodom, do onog dijela gdje se navrće poklopac. Uzmite veliku šerpu i na dno stavite novinski papir. Svaku teglu takođe zamotajte u novinski papir i poredajte ih u šerpi. Sada šerpu napuniti vodom i staviti na šporet. Kuhati 8 do 10 minuta (ja uvijek kuham 8 minuta), računajući vrijeme od onog trenutka kada voda u šerpi počne da vri. Poslije datog vremena, šerpu skloniti sa šporeta i pustiti da se tegle ohlade u vodi. Zatim skinuti papir, obrisati ih i ostaviti ih barem nekoliko dana da odstoje.
Mogu se čuvati i u frižideru, a i u špajzu. Neće se pokvariti iako nemaju nikakvih vještačkih konzervansa koje ih štite od kvarenja.
Meni je od jedne vrećice - 5 kg kornišona ispalo 11 tegli kiselih krastavaca. Pošto je u vrećici bilo i par ogromnih krastavaca, ja sam ih izrezala na kolutiće i potrpala ih u teglama. Tu sam od začina stavila samo biber.
Коментари
Постави коментар