Реобјава на изворниот рецепт од овој блог, од 03.02.2012 година. Беа тоа убави времиња.
Sjeća li se ko od vas, Johna Wayne-a? :) Nekadašnja zvijezda popularnih western filmova? :) El Dorado, Poštanska kočija, Alamo, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea, Čovjek zvan hrabrost? Da ne nabrajam više, ima ih dosta. :)
A kada smo kod western-a, kako pričati samo o kaubojskim likovima, a ne spomenuti Bika koji sjedi, Ludog konja, Geronima? :)
I sad mi se zna desiti da uhvatim neki western clasique zahvaljujući kablovskoj TV i HRT1, koji mi ubije nedeljnu žmirkavicu. :)
E, sada slijedi pitanje, kakve veze imaju westerni sa ovim kolačićima. Nikakve! Ama baš nikakve. Čak i ne znam zbog čega i nose naziv "Indijanke". Tako su se zvale u skopskim slastičarama, tako su i zapisane u mojoj mrljavoj sveščici. :) A recept je od moje bivše svekrve, zapisan prije skoro 17 godina. Sjećam se, rekla mi je da je recept iz jedne poznate skopske slastičarne. Jel to tako? Ne znam. Samo znam da svako malo se ulazi u kuhinju i kad god se otvori frižider, vidi se da jedna po jedna "isparava". :) Bogami, moji dječaci im teško odoljevaju. :D :D :D
A ko bi odolio mekanom biskvitu koji se topi u ustima i to u društvu vanil kreme? Ja im ne bi. Da mogu. :)
Kako se radi o veoma izdašnim kolačima, od predložene mjere ih izađe zaista puno. Nekih 50 kolača i to momačkih gabarita. Ja ih pravim manje i od pola mjere i opet nam izađu puno. Ali ne brinem se ja šta ću sa tolikim kolačima. Moje pubertetlije, metu! Zbrišu ko da su metlom pomeli. :)
Da ne dužim, da krenemo...
Potrebno
Biskvit
- 6 jaja M veličine
- 200 gr kristal šećera
- 300 gr glatkog/mekog brašna (ovdje tip 500)
- 1 kesica praška za pecivo
Krema
- 1 kesica pudinga od vanilije (ovdje Burbon vanilija)
- 150 gr glatkog/mekog brašna (ovdje tip 500)
- 1 lit. mlijeka
- 2 kesice vanil šećera
- 200 gr kristal šećera
- 250 gr maslaca ili margarina
Postupak
Biskvit
Umutiti šam od bjelanjaka i šećera, pa dodati žumanjke i polako mikserom sve spojiti. Pomiješati brašno i prašak za pecivo i pažljivo dodati izmućenim jajima, pazeći da smjesa ne padne. Ili mutiti mikserom najmanjom brzinom, ili špatulom ili pjenjačom pomiješati brašno. Pleh od rerne obložiti pek papirom i kašičicom ili dresir vrećicom praviti duguljaste forme, kao piškote. Ja koristim običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežem jedan ćošak i s time istiskujem tijesto. Razmak između dva keksića treba biti veći, jer se pečenjem šire i duvaju. Peku se relativno kratko, u zagrijanoj rerni na 200 C.
Pažnja!
Ne idite iz kuhinje dok se peku, jer izgore u tren oka! Provjereno!!! :)
Kada su pečeni, pažljivo ih nožem skinite s papira. Keksići su tvrdkavi, ali za par sati od filovanja, svjedočit ćete velikoj transformaciji istih. To garantujem! :)
Krema
Od litru mlijeka, oduzmite 300 ml, pa u njega razmutite prašak za puding, šećer, vanil šećer i brašno. Ovu mješavinu uspite u ostatak mlijeka (700 ml), te na laganoj vatri i neprestano miješajući skuhajte gust krem. Kada je krema mlaka, dodajte na kockice isjeckan maslac i mikserom dobro sjedinite u glatku i sjajnu kremu.
Kada se krema ohladila, slijedi filovanje. Sada vam treba još jedna dresir vrećica, kod mene opet kesica za zamrzavanje sa jednim odrezanim ćoškom. :) Nafilujte jednu polovinu keksića, pa ih zatim preklopite drugom polovinom, da dobijete sendviče.
Međutim, prije nego što krenete sa filovanjem, odvojite nešto kreme koju ćete podijeliti na dva dijela. Jedan dio ostavite žut, a u drugi dodajte topljenu čokoladu ili čokoladu u prahu.
Kada su kolači nafilovani, iskoristite ta dva dijela kreme i ukrasite ih odozgo.
Kolači moraju odstojati jedno 2-3 sata, kako bi keksići omekšali. Slobodno mogu da stoje u frižideru i do sedam dana (nisu izdržali duže), prekriveni najlonskom folijom.
Izvolele! :)
Коментари
Постави коментар