Пређи на главни садржај

Неделно безделничарење води кон непромислени одлуки или зошто пак имам шишки?

 


Имам природно виткана коса и кога не ја фенирам, се чешлам од бањање на бањање. Е, па недела е, дијаспора ги задржа старите навики и се избањав истовремено расчешлувајќи ги чворовите на задниот дел на главата, или што би рекле, на тилот. Трилерот кулминираше со една рака искубана коса и скршен чешел. Шмрц!

Се исфенирав и седнав да се напијам кафе на раат и да ѕирнам што има на нет. Необјаснив момент е како стигнав да пребарувам фризури со шишки кои му прилегаат на тркалезно лице, јер такво имам. Десет минути подоцна се обидував да се привикнам на одразот во огледалото, додека онаа во мене вриштеше „зошто, побогу?!„ Зошто, затоа, готово е сеа!

Во ред, ќе си напраам некое здраво благце за после, колку да го пребродам моментот на емоционално јадење џанк храна во вакви моменти. Подобро да не ја ни направев утешителната награда, затоа што јас ја јадев неа, а таа ме јадеше мене. Џизс!

Ручекот ми го поправи утепаното его кое никој не може така да ти го срине, ко што можеш самиот да си го направиш тоа. Изем ти људско понашање! Да прашам нешто; дали како олеснителна околност се рачуна ПМС? Не, а? Шмрц уште еднаш!

Да не должам, да кажам дека за денес смучкав печени надкопани со прилог од батат и салата од мини доматчиња. А, несреќниот десерт кој што требаше да ми биде некаков комфорт се укажа во форма на чоколаден мус од авокадо. 

Месото и бататот се печени во airfryer, единствената грешка што сум ја исправила кога решив да го купам откако го изнаплукав на мртво име по беспаќата на Твитер.

Количините се за едно лице, бидејќи од среда до недела сум сама како сираче и ич не е забавно да кркаш сам. Ич!

СОСТОЈКИ

  • 2 парчиња пилешки надкопан, без коски, со нешто малку кожа
  • 200 гр батат
  • 1 лажица маслиново масло
  • зачин за грил
  • суви провансалски треви
  • сол и бибер по вкус
  • 1 рака мини доматчиња (за салатата)
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

Зачинете го месото со сувата мешавина зачин за грил и ставете го во садот од airfryer-от кој што сте го обложиле со алу фолија. Не мора фала за помалце рибање после. Вклучете на 200 С 20 минути, со едно превртување на парчињата месо на половина од предвиденото време. Не претерувајте со печење, ни треба сочно месо, а не дрва!



Во меѓувреме, излупете го бататот и исечете го на средно големи парчиња, зачинете со сол, бибер, сувата мешавина на провансалски тревки и маслиновото масло. 

Кога месото ќе биде печено, на истата алу фолија ставете го бататот и печете го 30 минути, со 3-4 превртувања во текот на предвиденото време, за да може рамномерно да се испече.




Доматчињата пресечете ги на половина и зачинете ги по сопствена желба. Овде само сол.




Со ручекот завршивме. Сега следат состојките за несреќниот „здрав„ мус од авокадо.




СОСТОЈКИ
  • 30 гр авокадо (толку имав одмрзнато, планирајќи го за салата)
  • 1 лажица еритритол (засладувајте со што ви е по волја)
  • 1 полна лажичка какао во прав
  • една лажица незасладена матена павлака за шлаг, за топингот



НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

Сите состојки ставете ги во класичен блендер/ сецко или како мене, иситнете ги со стапчест блендер. Префрлете во малечок сад и украсете со матениот шлаг. Нека се одмори во фрижидер додека не му дојде времето за дегустација.





Како капак на се, после долго премислување го изгледав „Blonde„, на Нетфликс. Боље да не го гледав. Идам да си ставам едно кафе, за да го подобрам впечатокот на денов, ако такво нешто е возможно.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Ме...

Палачинки (crepes) без брашно

  Оние кои што се на режим на исхрана со малку јаглени хидрати, сигурно си прават некоја ЛЦХФ/кето верзија на американски палачинки.  Ги правам и јас, но дефинитивно не можат да избијат на прво место пред нежните, тенки crepes .  Се прават од само 2 состојки. 😊 СОСТОЈКИ 2 средно големи јајца 50 гр крем сирење Малку масло за премачкување на тавата НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Во блендер измиксајте ги јајцата и крем сирењето. По желба можете да додадете малку сол или засладувач по свој избор. Загрејте помало тавче со нелепливо дно, премачкајте го со салфетка натопена со малку масло за готвење и испечете палачинки.  Филувајте ги со што сакате. Овие се филувани со домашен кето чоколаден крем. 😊

Печени плескавици од тиквички

  Многу ги сакам и среќа моја што има каде да купам тиквички дури и во ова есенско време.  Денес ќе ми бидат и ручек и вечера. Со салата од гмечена краставица и грчки јогурт со копар, ова е совршен, лесничок и здрав оброк.  СОСТОЈКИ 2 средно големи тиквички 1 главица кромид 2 чешниња лук 1 лажиче сув рузмарин 30 гр рендан кашкавал или фета/овчо/кравјо/козјо сирење 1 јајце 2-3 лажици брашно (овде од наут)  Сол и бибер по вкус 1 лажица масло за мачкање на подлогата за печење 1 лажица сол, за ренданите тиквички НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Изрендајте ги тиквичките на крупната страна на рендето, посолете ги добро и ставете ги во цедалка околу половина час, за да пуштат вода.  Во меѓувреме во сецко или со ренде исецкајте/изрендајте ги кромидот и лукот. Тиквичките добро исцедете ги од течноста и додадете ги на кромидот и лукот. Додадете ги и останатите состојки, убаво измешајте и смесата оставете ја фрижидер околу еден час.  Вклучете ја рерната на 220 С. Извадете ја смеса...