Конечно, крем без палмино масло, без скриени шеќери и со лесно достапни состојки. Одличен крем од лешник и какао, мојата домашна „Нутела„.
СОСТОЈКИ
- 150 гр непечен лешник
- 80 гр путер
- 150 мл млечна павлака за готвење
- 5 рамни лажици еритритол (-/+, во зависност од тоа колку сакате да биде сладок)
- 30 гр горко какао
Најпрвин испечете ги лешниците и додека се врели исчистете ги од внатрешната опна и веднаш ставете ги во блендер. Блендајте во кратки интервали додека не добиете лешник паста. На почетокот, лешниците ќе бидат класично мелени, но од топлината на самите лешници и на загреаните ножеви на блендерот, ќе почне да се создава паста од лешник. Должината на блендањето и самата текстура на пастата ќе зависи исклучиво од јачината на блендерот. Сега во оваа паста додадете ја загреаната павлака во која што сте го растопиле еритритолот, путерот и какаото и блендајте додека сите состојки не се соединат и не се претворат во една хомогена маса.
Топлиот крем префрлете го во тегла, но не затварајте со капак додека кремот во потполност не биде изладен, за да не се створи кондензација.
Може да се чува и на собна температура и во фрижидер. Јас го чувам во фрижидер и рокот на трајност му од прилика еден месец.
Коментари
Постави коментар