Брзи, вкусни воздушести кето лепчиња, кои што можат да се комбинираат во различни варијанти: кето бургери, сендвичи, со некој намаз и сл.
Се прават лесно, а погодни се и за замрзнување.
СОСТОЈКИ
се мери со чаша со запремнина од 240 мл.
- 1 1/2 чаша бадемово брашно
- 1/3 чаша кисела павлака
- 4 лажици стопен путер
- 2 јајца L големина
- 1/2 лажиче сол
- 2 рамни лажички прашак за пециво
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Во длабок сад со жица за матење се матат јајцата, се додава павлаката и стопениот и млак путер и повторно се мати за да се соединат сите мокри состојки.
Се додаваат брашното, солта и прашакот за пециво и добро се меша.
Се распоредуваат во 6 калапи за кето лебови или на плех обложен со хартија за печење, со лажица се формираат 6 диска.
Се печат 12-15 минути во претходно загреана рерна на 200°С.
Печени, се префрлуваат на решетка и се оставаат во потполност да се изладат.
Вака изладени можат да се замрзнат и да се користат по потреба.
Коментари
Постави коментар