Пређи на главни садржај

Веганско и кето тесто за пица



Пица може секогаш, во сите прилики, ладна или топла, не правам проблем. 😊

Меѓутоа, кога мораш да бидеш на посебен режим, не можеш да јадеш она што сакаш, туку она што мораш. 

Мора да може, ништо не е невозможно само треба малку време за да дојдеш до возможното, односно прифатливо решение. 

После мноогу лутања, експериментирања со различни состојки, конечно имам задоволувачко решение за тесто за пица кое што навистина по текстурата многу личи на обично тесто за пица од пченично брашно. 

Е сега, проблемот е како да не се прави толку често за да не стане кето џанк фуд. 😊🙈🙊

Се прави многу лесно и многу брзо од само 3 главни состојки, а печената база може да се замрзне и да се искористи подоцна. 

СОСТОЈКИ

(за една пица) 

  • 75 гр кокосово брашно (не рендан кокос кој што го користиме за колачи) 
  • 1/4 лажиче сол
  • 15 мл маслиново масло
  • 240 мл топла вода (не врела) 
  • 1 лажица псилиум (psyllium husk)
 НАЧИН НА ПОДГОТОВКА 

Во подлабок сад со лажица измешајте ги сите состојки и потоа продолжете да го месите тестото со рака околу 1 минута. 

Од тестото формирајте топка и оставете го во сад со капак да одмори 10 минути, додека псилиумот ја впие влагата. 

Сега на хартија за печење со оклагија истенчете го тестото, формирајќи диск. Рабовите нема да бидат рамни, но може да ги израмните со секач за пица, формирајќи тркалезна форма, за што поавтентичен изглед. 


Ставете на плех од рерна и печете 10-12 минути на 220°С, во претходно загреана рерна. 

Извадете го тестото и ставете си топинг по желба. Вратете во рерна и печете додека кашкавалот не се растопи. 


Јас ја филував со кето кечап, кашкавал, шунка, оригано и едно маслинче. 


Кога се јаде се осеќа едвај забележлив мирис на кокос, но мислам дека тоа ќе зависи и од тоа која марка на кокосово брашно користите. 

Тестото е многу меко и еластично, а еве како изгледа текстурата внатре. 





Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Мелен зелен бибер На врв на

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб