Не сакам леќа. Уствари, не ја сакав додека не ја направив оваа чорба. 😊 Ова е веќе трета недела откако испробувам различни видови на храна за да видам која ми создава големи инсулински пикови и за да ја избегнувам во иднина. Денес беше ден за експериментирање со црвена леќа. 😊
Оваа чорба е готова за половина час и денес ми беше ручек. Мирисна, ароматична, зачинета таман колку да го заскокотка грлото, вистински пример за комфорт фуд и совршена контратежа на денешниот тмурен, врнежлив, типично есенски скандинавски ден.
Сонце во чинија. ❤
СОСТОЈКИ
(за една длабока чинија чорба)
- 1 помала главица кромид
- 2 чешниња лук
- 50 гр сува (неварена) црвена леќа
- 1 коцка за супа (по избор)
- Сол по вкус
- Бибер по вкус
- 1/2 лажиче куркума
- 1/4 лажиче кумин. НЕ ким!
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажица сок од лимон
- Каенски пипер по вкус
- 400-450 мл врела вода
- 2 лажици пелат домати или 1 лажица концентрат од домати
- 2 лажици сецкани листови коријандер
- Масло од сусам (опционо)
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА
Ставете ги кромидот и лукот во сецко и ситно насецкајте ги. Во помал сад загрејте го маслиновото масло и на него испржете ги сецканите кромид и лук. Нека застаклат и малку нека свенат. Додадете ги куркумата и куминот и кратко пропржете. Додадете го пелатот (или концентратот од домати) и повторно кратко пропржете. Сега додадете ја измиената и исцедена леќа, врелата вода и коцката за супа. Варете околу 30 минути со често мешање, додека не се свари леќата. Додадете бибер, каенски бибер и сол по вкус.
Одземете половина од сварената леќа, а остатокот изблендајте го додека не добиете кремаста текстура. Во кремастата чорба, вратете ја леќата која што ја одвоивте на страна, додадете ги сецканиот коријандер и сокот од лимон.
Префрлете ја чорбата во длабока чинија и одозгора ставете малку масло од сусам и малку сушени листови коријандер.
Коментари
Постави коментар