Пређи на главни садржај

Пастрмајлии од кисело тесто

 

Едгар III, мојот стартер е доста активен и полека ги развива оние фини ароми на толку препознатливиот вкус на кисело тесто. Освен лебови, почнав да експериментирам и со други видови на тестенца. Денес имаме гостин на ручек и сакав да проба нешто автентично од македонската кујна и се одлучив за пастрмајлии. 
Ги правев од кисело тесто (sourdough) и морам да признаам дека излегоа одлично! Временски се мал предизвик, бидејќи тестото мора да одлежи 24 часа во фрижидер, па затоа планирајте ги еден ден однапред.

Состојки за тестото
  • 600 гр меко пченично брашно тип 400
  • 300 -350 мл млака вода (количината зависи од видот на брашното, сите брашна впиваат различно)
  • 2 лажици зејтин (маст е идеално)
  • 10 гр сол
  • 120 гр стартер (кисело тесто)
  • 1/2 лажиче сув квасец
Состојки за полнењето
  • 800 гр пилешко бело месо
  • сол по вкус
  • бел бибер по вкус
  • црвен пипер по вкус
  • 2 лажици масло



Начин на приготвување

Активирајте го стартерот (ако го чувате во фрижидер, извадете го и дохранете го навечер за да биде активен следното утро.  Откако ферментирал на собна температура во текот на ноќта и двојно го зголемил волуменот, додајте го во останатите состојки. Замесете потврдо тесто, покријте го со мокра крпа и оставете го еден час, колку што трае ферментолизата. После еден час, посипете ја солта врз тестото и со мокри раце измесете го убаво. Повторно покријте го со мокра крпа и оставете го да мирува половина час. Со една рака растегнете го едниот крај на тестото во висина и со растегнатиот дел преклопете го тестото на спротивната страна од растегнатиот дел. Постапката повторете ја уште три пати (по принципот исток, запад, север, југ), повторно покријте го со мокра крпа и оставете го да мирува во следните 30 минути. Постапката ја повторувате 4 до 5 пати (преклопување - мирување). Не го прескокнувајте овој процес, многу е важен заради развивање на глутенските нишки. 

Откако го завршивте процесот на преклопување, ставете го тестото во поголем сад и покријте го со мокра крпа и оставете го додека не го удвои волуменот (времето зависи од внатрешната температура во кујната). Вака удвоено, поделете го на 4 еднакви делови и формирајте топки. Ставете ги во намастен сад со капак и оставете ги уште половина час на собна температура па префрлете го садот во фрижидер, да преноќи (процес на ладна ферментација).

Во паузите од преклопувањето на тестото, подгответе го месото. Исечете го на помали парченца, додадете ги зачините и маслото, ставете го во сад со капак и правец во фрижидер! 


Следното утро/ден, извадете го садот со тестото од фрижидер и оставете го на собна температура половина до еден час, за да се стопли. Од секоја топка тесто формирајте долганвеста форма во која во средината ќе го ставите маринираното месо.

Сега вклучете ја рерната на 220 С и печете ги во загреаната рерна додека рабовите на тестото не поруменат. Додека се врели, премачкајте им ги рабовите со путер или маст и оставете ги најмалку еден час да се излади тестото. Коричката ќе биде мошне крцкава, а средината мека како памуче.






Коментари

Популарни постови са овог блога

Паштета од туна

Со години не купувам паштети, туку си ги правам сама. Сакам да знам од што се направени и со каков квалитет се состојките од кои што се направени истите.  Во недостиг на идеи за појадок, денес правев паштета од туна. Има многу варијации на тема паштета од туна; со додаток на кисели краставички, јајца, кисела павлака, мајонез, но јас повеќе го сакам оној чист, буквално "морски" вкус на паштетата.  Фина, ароматична, со свеж медитерански штих, како да ме повикува на патување по Медитеранот.  Ја намачкав на тостирано 'ржано лепче со семиња и  додадов сушени маслинки и свежа краставица.  Бомба од ароми, вкусови и свежина.  Потребни состојки 1 конзерва туна во вода 1 мааалечка главица кромид (ставив црвен кромид, има далеку понежна арома од жолтиот)  2 чешниња лук 1 полна кафена лажичка закиселени капари 1 полна лажичка дижон сенф 1 инчун од масло 1 супена лажица екстра девствено маслиново масло 1 лажичка ворчестер сос Сок од 1/4 лимон (+/- по вкус)  Ме...

Палачинки (crepes) без брашно

  Оние кои што се на режим на исхрана со малку јаглени хидрати, сигурно си прават некоја ЛЦХФ/кето верзија на американски палачинки.  Ги правам и јас, но дефинитивно не можат да избијат на прво место пред нежните, тенки crepes .  Се прават од само 2 состојки. 😊 СОСТОЈКИ 2 средно големи јајца 50 гр крем сирење Малку масло за премачкување на тавата НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Во блендер измиксајте ги јајцата и крем сирењето. По желба можете да додадете малку сол или засладувач по свој избор. Загрејте помало тавче со нелепливо дно, премачкајте го со салфетка натопена со малку масло за готвење и испечете палачинки.  Филувајте ги со што сакате. Овие се филувани со домашен кето чоколаден крем. 😊

Печени плескавици од тиквички

  Многу ги сакам и среќа моја што има каде да купам тиквички дури и во ова есенско време.  Денес ќе ми бидат и ручек и вечера. Со салата од гмечена краставица и грчки јогурт со копар, ова е совршен, лесничок и здрав оброк.  СОСТОЈКИ 2 средно големи тиквички 1 главица кромид 2 чешниња лук 1 лажиче сув рузмарин 30 гр рендан кашкавал или фета/овчо/кравјо/козјо сирење 1 јајце 2-3 лажици брашно (овде од наут)  Сол и бибер по вкус 1 лажица масло за мачкање на подлогата за печење 1 лажица сол, за ренданите тиквички НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Изрендајте ги тиквичките на крупната страна на рендето, посолете ги добро и ставете ги во цедалка околу половина час, за да пуштат вода.  Во меѓувреме во сецко или со ренде исецкајте/изрендајте ги кромидот и лукот. Тиквичките добро исцедете ги од течноста и додадете ги на кромидот и лукот. Додадете ги и останатите состојки, убаво измешајте и смесата оставете ја фрижидер околу еден час.  Вклучете ја рерната на 220 С. Извадете ја смеса...