Fröknäcke или во превод плочки/двопек од семиња. Без глутен, без млечни производи, без јајца, направен од семиња кои што во моментот ми беа достапни. И одличен! Во Шведска, најчесто се јаде за појадок, наместо класичен леб, намачкан со путер врз кој се редат тркалца краставици, тркалца од варени јајца, парче жолто сирење или во превод, кашкавал. Јас го сакам со крем сирење или со џем или чоколаден крем. Ги има да се купат, но се поприлично скапи и со додаток на брашно или продукти од пченица, па решив да си ги направам сама. Се прават многу едноставно, а излегуваат многу плочки; цел плех од рерна (30х40 цм). Ова беше мојот избор на семиња. Се мери со истата чашка со запремнина од 240 мл, а сите семиња се сурови, односно непечени. СОСТОЈКИ 1 чаша семки од сончоглед 1 чаша семки од тиква 1 чаша ленено семе 1/2 чаша чиа семе 1/2 чаша сусам 1 супена лажица псилиум (може да се изостави, но подобро ја врзува смесата) 1/2 лажиче сол 1 1/2 чаша кокосово или брашно од бадеми 350 - 45