Пређи на главни садржај

Постови

Угаси ме, зар не видиш да горим? 🎶🎶🎶

  Се стиховите од една од најпознатите нумери на легендарната музичка група "Парни ваљак". 😊 Сосема соодветна асоцијација за едно фино мезенце кое идеално се љуби со некоја фина полусува сорта црвено вино. Совршено!  Станува збор за крушки со племенито сирење и мед, на подлога од крекер од зрна.  Количините се произволни.  СОСТОЈКИ Крушки Крекери или тостирани парчиња леб Ореви Плаво сирење, јас користев Saint Agur Мед НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Крушките се мијат, се сушат со салвета, им се вади средишниот дел со семките и се сечат на подебели полумесечинки. Се редат врз крекерите или врз тостираните парчиња леб. Одозгора им се ставаат сирењето и кршените ореви и ова кратко се запекува, колку да се подрастопи сирењето. Топли се прелеваат со малку мед.  Одлично одат со црвено вино и се совршен избор за саботниот филмски маратон. ❤

Печени плескавици од тиквички

  Многу ги сакам и среќа моја што има каде да купам тиквички дури и во ова есенско време.  Денес ќе ми бидат и ручек и вечера. Со салата од гмечена краставица и грчки јогурт со копар, ова е совршен, лесничок и здрав оброк.  СОСТОЈКИ 2 средно големи тиквички 1 главица кромид 2 чешниња лук 1 лажиче сув рузмарин 30 гр рендан кашкавал или фета/овчо/кравјо/козјо сирење 1 јајце 2-3 лажици брашно (овде од наут)  Сол и бибер по вкус 1 лажица масло за мачкање на подлогата за печење 1 лажица сол, за ренданите тиквички НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Изрендајте ги тиквичките на крупната страна на рендето, посолете ги добро и ставете ги во цедалка околу половина час, за да пуштат вода.  Во меѓувреме во сецко или со ренде исецкајте/изрендајте ги кромидот и лукот. Тиквичките добро исцедете ги од течноста и додадете ги на кромидот и лукот. Додадете ги и останатите состојки, убаво измешајте и смесата оставете ја фрижидер околу еден час.  Вклучете ја рерната на 220 С. Извадете ја смесата од фрижидер, и од неа форм

Салата со халуми

 Многу сакам оброк салати! Брзи, економични (по принципот исчисти го фрижидерот од еден морков, половина краставица, половина кромид и сл.). Едноставни, практични, бидејќи можат да се носат на работа и да се изедат во паузата за ручек, а здрави и вкусни! Ова е мојата верзија на оброк салата со халуми сирење и со зеленчук кој што во дадениот момент се наоѓаше во фрижидерот. СОСТОЈКИ (за еден оброк) 3 листови зелена салата 5 шери домати 3 ротквици 1/2 морков 1/2 свежа краставица, исчистена од семките 1/2 главица црвен кромид 3 парчиња халуми сирење, поделени на половинки 1 лажица маслиново масло 2 лажици сок од лимон 3 маслинки, за декорација сол по вкус шарен бибер по вкус НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Измијте го зеленчукот и исецкајте го на поситни парчиња. Зачинете со емулзија направена од маслиново масло, сок од лимон, сол и бибер и ставете ја салатата во пригоден сад.  Загрејте тава со нелепливо дно и испечете ги парчињата сирење. Топли ставете ги врз салатата. Толку.

Крем од лешници и какао

Конечно, крем без палмино масло, без скриени шеќери и со лесно достапни состојки. Одличен крем од лешник и какао, мојата домашна „Нутела„. СОСТОЈКИ 150 гр непечен лешник 80 гр путер 150 мл млечна павлака за готвење 5 рамни лажици еритритол (-/+, во зависност од тоа колку сакате да биде сладок) 30 гр горко какао НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Најпрвин испечете ги лешниците и додека се врели исчистете ги од внатрешната опна и веднаш ставете ги во блендер. Блендајте во кратки интервали додека не добиете лешник паста. На почетокот, лешниците ќе бидат класично мелени, но од топлината на самите лешници и на загреаните ножеви на блендерот, ќе почне да се создава паста од лешник. Должината на блендањето и самата текстура на пастата ќе зависи исклучиво од јачината на блендерот. Сега во оваа паста додадете ја загреаната павлака во која што сте го растопиле еритритолот, путерот и какаото и блендајте додека сите состојки не се соединат и не се претворат во една хомогена маса. Топлиот крем префрлете го во тег

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб

Колач од моркови и ореви, со фил од крем од лимон

  Мал милион рецепти за колач со моркови, нели? Еден е во низата, имам рецепти за неколку од нив ама овој ми е меѓу првите пет фаворити.  Ако очекувате лесна текстура, ова не е најсреќниот избор за вас. Тешко, темно ароматично тесто кое што мириса на медењаци. Мириса на кора од портокал и се лепи на непцата. Потсетува на снежно попладне, детски џагор и мирис на планински чај со лимон, штотуку ставен во дебела керамичка шолја. Мириса на дома. СОСТОЈКИ За бисквитот 200 гр остро пченично брашно 150 гр мек кафеав шеќер (Мусковадо) 2 јајца М големина на собна температура (околу 110 гр, мерени без лушпата) 150 мл масло за готвење (не маслиново) 200 гр крупно рендани моркови 100 гр крупно дробени ореви 1 лажиче прашак за пециво 1/2 лажиче сода бикарбона 2 лажички ѓумбир во прав 1/2 лажичка мелен кардамом 1/2 лажичка цимет 1/2 лажичка сува мелена кора од портокал или 2 лажички рендана кора од свеж портокал 1/4 лажичка сол За филот одозгора 250 мл шлаг (најубаво млечна павлака за шлаг, без шеќе

Пастрмајлии од кисело тесто

  Едгар III, мојот стартер е доста активен и полека ги развива оние фини ароми на толку препознатливиот вкус на кисело тесто. Освен лебови, почнав да експериментирам и со други видови на тестенца. Денес имаме гостин на ручек и сакав да проба нешто автентично од македонската кујна и се одлучив за пастрмајлии.  Ги правев од кисело тесто (sourdough) и морам да признаам дека излегоа одлично! Временски се мал предизвик, бидејќи тестото мора да одлежи 24 часа во фрижидер, па затоа планирајте ги еден ден однапред. Состојки за тестото 600 гр меко пченично брашно тип 400 300 -350 мл млака вода (количината зависи од видот на брашното, сите брашна впиваат различно) 2 лажици зејтин (маст е идеално) 10 гр сол 120 гр стартер (кисело тесто) 1/2 лажиче сув квасец Состојки за полнењето 800 гр пилешко бело месо сол по вкус бел бибер по вкус црвен пипер по вкус 2 лажици масло Начин на приготвување Активирајте го стартерот (ако го чувате во фрижидер, извадете го и дохранете го навечер за да биде активен с