Пређи на главни садржај

Постови

Kazandibe

 Slastičarna "Ohrid", nalazi se u Staroj skopskoj čaršiji i evo, već 109 godina drugi je dom za više generacija porodice Bajmak. Ili kao što bi rekao vlasnik, Azis, ova je slastičarna puls njegovog života. Tradicija pripreme najboljih orijentalnih kolača i poslastica počinje sa čika Azisovim pradjedom 109 godine unazad. Otvorena je 1903. godine, i i dan danas se nalazi na istoj lokaciji kada je po prvi put i otvorena. Stara skopska čaršija se jako puno mijenjala tokom svih tih godina. Gradilo se, dograđivalo, rušilo, restauriralo, ali je slastičarna porodice Bajmak ostala na istom mjestu. A isti su ostali i recepti i tajne pripremanja kolača. U današnje doba modernih kolača, rijetko gdje možete nabasati na ovakve starinske poslastice. Ako se dobro sjećam, nigdje osim u slastičarni "Ohrid". :) Gdje još možete pojesti sutlijaš? Ašure? Mlečnik, možda? :) * A, jeste li igdje probali kazandibe? :) Kazandibe ili u prijevodu: dno kazana, je poslastica koja se servira

Rižino brašno u domaćoj izradi

Ima već pola godine kako se spremam napraviti rižino brašno. Ne zato što baš ga moram praviti, već zbog toga što ga nigdje ne mogu naći. U većim hipermarketima na odjelima zdrave hrane ima rižino mlijeko u prahu, sa milion okusa, a kako ne znam način proizvodnje tog mlijeka, ne usudim se iskoristiti ga za ono što slijedi u nekom od narednih postova. Zato, dala sam si zadatak da malo pretražim po Netu i našla i više nego dovoljno recepata za rižino brašno. E, a kada čovjek ima toliko izbora nađe se u neobranom grožđu. Koji recept izabrati? Kako znati da je to baš Taj recept za ono što meni treba? :) Bacih oko na par njih i izvukla sam ono što sam mislila da izvučem. Rezultat te miksture je slijedeći... Potrebno 2 šolje (od 250 ml), bijele riže okruglog zrna voda blender ili multipraktik (ovdje blender) malo strpljenja Postupak Očisćenu rižu staviti u šerpu, naliti mlakom vodom i dobro isprati rižu. Ponoviti još jednom. Opranu rižu ocijediti i rasporediti je na krpu da se

За новото, за старото, за животот

Прво, едно големо извинување за читачката публика која малку или воопшто не разбира македонски јазик и онаа на која тешко и` оди читањето на кирилица. Ама ова е мој блог и мој пост и едноставно така ми дојде. И со ќеиф го пишувам постов. Најнапред една мала ретроспектива на годината што измина. Сакав јас да го напишам постов и порано, ама не стигнав. Крајот на годината ми го одбележаа неколку патувања надвор од местото каде што живеам и едноставно не стигнав да направам се` што си замислив. И знаете што? Баш ми е гајле. Да, да. За прв пат во животов не се јадам себеси зошто нешто не било онака како што сум си замислила јас. Ха! Бадник Минатиот Бадник, паричето „се падна„ во куќата. Исто како и пред минатата година. Исто како и годинава. Значи три пати едноподруго. И нека е така како што си е. Мене ми одговара да е во куќата. Конечно да се заврши и тој дел од мојот живот. Небаре мавзолеј правам или пирамида, а не едно куќиче. Му здодеав и на Бога и на народот со неа, ќе речат многум

Majka, supruga, sestra, profesorica... :)

  Ovog puta nemam laku zadaću. Nije problem u kuhanju i jelima, već o tome kako da u par riječi opišete nekoga koga ustvari ne poznajete, a znate ga. :) Zeznuti oksimoron, a? :) Još od dana kada je Njen blog izabran za njuškanje povodom FBI igrice, ne prestajem vršljati po Njenim receptima. Gledam, čitam, oblizujem se, rastužim se i nasmijem se. Sve to u jednom blogu. :) Na svom blog profilu je nabockala par riječi koje je opisuju: majka, supruga, sestra, tetka, prijateljica, profesorica.. I da uživa u svim tim ulogama :) Dok sam se pripremala za ovaj post, saznala sam da postoji još jedan Njen kutak u koji, vjerujem ode da se odmori od svakodnevnih briga koje smaraju sve nas, obične ljude. :) Iako je nikada nisam uživo srela, imam osjećaj da je poznajem dugo... Volim Njenu jednostavnost, divna jela koja, očito sa puno ljubavlju sprema za svoja dva mlađa i jednog starijeg momka :), volim kada sa nama podijeli recepte za neka starinska, pomalo zaboravljena jela...A, potpuno me je

Nove tehnologije, nove vrijednosti, forumaški mobing ili jesmo li zreli za napalm?

Ljudsko ponašanje mi nije strano. Osim što sam se njime bavila u toku svog školovanja, bavim se i sada u okvirima svog posla. Svjesni smo da živimo u novoj eri koja sa sobom donosi obilje novih tehnologija i ostalih kerefeka. A sa time i pošast novog doba; socijalnom alijenacijom. Moj stariji sin je i kao uhvatio nešto od onog vremena kada su se djeca igrala - napolju. Mlađi sin je čini mi se ostao zakinut za tu blagodat. Igra se on sa svojim vršnjacima i svaki da komunicira s njima, ali to napolje je više postao kao nekakav raritet. Ne tako davno me je ostavio sa vilicom do poda kada mi je rekao da on mora za računarom da pita druga za neku zadaću. Na moje pitanje zašto ga jednostavno ne pozove telefonom, odgovorio mi je da niko od njegovih prijatelja nema razmijenjen broj telefona, već facebook naloga i da oni tako komuniciraju. Jebem li mu miša, rekoh sebi u brk, pa zar je dotle došlo? Ne znam kako vi doživljavate ovu virtuelnu komunikaciju, socijalne mreže, forumi... Ja sam se pri

Ajmeeee.... Knedle sa šljivama

Neki ih zovu knedle, neki gomboce. Ili je pravi naziv gomboče? Pomozite mi, ne znam. :) Jednom sam ih probala, jako davno i nisu mi se svidjele. Nimalo. I ja im više nikada nisam dala šansu i potpuno sam zaboravila na njih sve do prije nekog vremena kada su se na jednom forumu stalno počele spominjati. I reših da im dam još jednu šansu. E, al sad koji recept odabrati u moru varijacija na temu knedle sa šljivama? Mali milion opcija, a vi ustvari ne znate koji recept da odaberete, jer ne znate da prepoznate "ono pravo". Zbrda, zdola, napravih ove. Potrebno 500 gr brašnjavog krompira (bijelog) 250 gr glatkog brašna (kod mene Tip 500) 50 gr maslaca 1 jaje 1/2 kesice praška za pecivo 12 manjih šljiva I još 50 gr maslaca krušne mrvice (kod mene 1 1/2 šolja od 200 ml.) kristal šećer (kod mene smeđi, 1 šolja od 200 ml) vanilin šećer (ja stavila 2 kesice) cimet (ja stavila 1 malu kesicu) Postupak Krompir sam skuhala u ljusci, prelila ga hladnom vodom, ogulila i dok je j

Hrčkov arsenal: Pečeni pekmez od šljiva i suhog grožđa

Nema ga boljeg. Možda zato što smo ja i brat odrasli uz ovaj pekmez ili zato što je stvarno ekstra dobar. Neuobičajen je, jer nije maziv, nikad ga nismo jeli sa hljebom, već smo mackali kašičicama. :))))) Moja se djeca takođe slade tako. :) Mama ga više ne pravi, kaže nema za koga, ali ja nastavljam sa tradicijom; greota je da mi djeca odrastu bez sjećanja na ovu divotu. Doduše, godinama sam ga malo promijenila, ali je generalno koncept ostao isti. Mama ga je pravila bez grožđica, vanilije i ruma. Ona je dodavala kašiku-dvije tamnog vinskog sirćeta. Ja sam ga par godina zaredom pravila sa dodatkom čokolade, a u zadnje vrijeme samo i isključivo ovu varijantu. I mislim da mu ne treba mu mnogo uvertire. Kao i za sve fine stvari, riječi ponekad budu suvišne. Potrebno (količine prilagoditi prema vlastitim željama) 2 kg crnih šljiva 100 gr suhog grožđa 700 gr smeđeg šećera (ja koristila Cassonade) sjemenke od 1 štapića vanilije 2 supene kašike cimeta u prahu rum Postupak Šljive o