Пређи на главни садржај

Постови

Гранола без шеќер

  Долго време мака мачев со наоѓање на гранола во која нема додадени шеќери, гликозен сируп, вештачки ароми и слично. И покрај огромната понуда во маркетите овде каде што живеам, моите здравствени потреби некако не се поклопуваа со истоимената понуда па решив да си направам сама нешто што ќе биде во согласност со моите потреби, а да не чини мало богатство. Се прави многу лесно, за околу половина час и за кратко време ќе имате одличен додадок за појадок. Количината на состојките си ја прилагодувате самите.  Од оваа количина добив една голема тегла. СОСТОЈКИ 80 гр ореви 50 гр ленено семе во зрно 50 гр непечено семе од тиква 50 грама непечен сончоглед 50 гр непечен лешник 80 гр путер од кикирики без додаден шеќер 15 гр протеин од ванила 2 лажици еритритол (опционо) суво овошје (опционо) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА На плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 170 С. Оревите и лешниците истолчете ги но не многу ситно. Изборот на јатки зависи од желбите и потребите.  Во подлаб

Колач од моркови и ореви, со фил од крем од лимон

  Мал милион рецепти за колач со моркови, нели? Еден е во низата, имам рецепти за неколку од нив ама овој ми е меѓу првите пет фаворити.  Ако очекувате лесна текстура, ова не е најсреќниот избор за вас. Тешко, темно ароматично тесто кое што мириса на медењаци. Мириса на кора од портокал и се лепи на непцата. Потсетува на снежно попладне, детски џагор и мирис на планински чај со лимон, штотуку ставен во дебела керамичка шолја. Мириса на дома. СОСТОЈКИ За бисквитот 200 гр остро пченично брашно 150 гр мек кафеав шеќер (Мусковадо) 2 јајца М големина на собна температура (околу 110 гр, мерени без лушпата) 150 мл масло за готвење (не маслиново) 200 гр крупно рендани моркови 100 гр крупно дробени ореви 1 лажиче прашак за пециво 1/2 лажиче сода бикарбона 2 лажички ѓумбир во прав 1/2 лажичка мелен кардамом 1/2 лажичка цимет 1/2 лажичка сува мелена кора од портокал или 2 лажички рендана кора од свеж портокал 1/4 лажичка сол За филот одозгора 250 мл шлаг (најубаво млечна павлака за шлаг, без шеќе

Пастрмајлии од кисело тесто

  Едгар III, мојот стартер е доста активен и полека ги развива оние фини ароми на толку препознатливиот вкус на кисело тесто. Освен лебови, почнав да експериментирам и со други видови на тестенца. Денес имаме гостин на ручек и сакав да проба нешто автентично од македонската кујна и се одлучив за пастрмајлии.  Ги правев од кисело тесто (sourdough) и морам да признаам дека излегоа одлично! Временски се мал предизвик, бидејќи тестото мора да одлежи 24 часа во фрижидер, па затоа планирајте ги еден ден однапред. Состојки за тестото 600 гр меко пченично брашно тип 400 300 -350 мл млака вода (количината зависи од видот на брашното, сите брашна впиваат различно) 2 лажици зејтин (маст е идеално) 10 гр сол 120 гр стартер (кисело тесто) 1/2 лажиче сув квасец Состојки за полнењето 800 гр пилешко бело месо сол по вкус бел бибер по вкус црвен пипер по вкус 2 лажици масло Начин на приготвување Активирајте го стартерот (ако го чувате во фрижидер, извадете го и дохранете го навечер за да биде активен с

Чоколаден кето пудинг

  Брзичко и лесничко кога ви се јаде нешто слатко, а мора да бидете на режим. Малово бомбиче е сочинето од само три главни состојки, а се прави многу брзо и лесно. Единствено мора да почекате и да поцупкате пред фрижидер додека да се излади и стегне. Состојки 60 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер 1 рамно лажиче мелен желатин 180 мл млечна павлака за шлаг, без додаден шеќер  2 рамни супени лажици еритритол 1 лажиче ванила екстракт 1 рамна супена лажица какао Начин на приготвување Измешајте 60 мл млечна павлака и желатинот и оставете ги на страна. Во сад за готвење измешајте ги преостанатите состојки и мешавината загревајте ја на рингла, на умерена јачина при тоа внимавајќи да не зоврие. Готово е кога ќе почнат да се прават мали, ситни меурчиња. Тргнете го садот од рингла и почекајте половина минута. Сега, додадете го набубрениот желатин. Најверојатно ќе имате грутчеста смеса, но без гајле, ќе се истопи во топлата мешавина. Добро промешајте со жица за матење и течната смеса ста

Есенска пита од јаболка

 Една од најомилените. Совршена во својата едноставност, симфонија на вкусови и ароми и совршен баланс на текстури. Есенска убавица без која за мене, есента не е есен. Количините за оваа пита се за правоаголен сад за печење со внатрешни димензии од 17х23 цм. За поголема количина, двојно зголемете ги состојките.  Во топла варијанта, совршено се љуби со топка сладолед од ванила, како контраст на топлите зачини кои што ги содржи ова мало мирисно парче рај. СОСТОЈКИ За долното тесто 125 гр меко пченично брашно 50 гр путер 2 рамни супени лажици шеќер 1/2 лажиче ѓумбир во прав 1 полно лажиче прашок за печиво 1 супена лажица јогурт 1-2 лажици ледено студена вода (по потреба) За филот во средина 4 големи киселкасти јаболка 2 супени лажици мед 1 лажиче цимет во прав сок од 1/2 лимон 1 супена лажица гриз 1/2 лажиче мелен кардамом/кардамон 1/2 лажиче сушена кора од портокал За горниот, сипкав слој 100 гр меко пченично брашно 50 гр мелен лешник (мелени бадеми или ореви се исто така во игра) 80 гр

Враќање на корените

  После архивирањето на овој блог кој што започна паралелно со мојата активност на Coolinarika, еден извонреден сајт кој што ми ја разбуди креативноста и ми ги избруси кулинарските вештини, се префрлив на друга платформа и почнав буквално од нула.  Флертувањето со „Турлитава„, како што беше името на новиот гастро блог траеше неколку години, поточно до мојата преселба во Шведска и потоа едноставно замре. Замре ентузијазмот, замре желбата за блогирање и блогот отиде во вечните ловишта. Рецептите ги сочував и со тек на време ќе ги пренесувам овде. Ќе пишувам кога ќе имам време и желба, бидејќи ова е блог за своја душа, без намера да се претвори во комерцијализирана алатка за заработка. Старите постови на овој блог се пишувани на босански јазик бидејќи кога се роди блогот, јас и моето семејство  живеевме во Босна и Херцеговина и постовите беа пишувани и објавувани според тогашната инспирација. Можеби ќе ги реобјавувам изворно, но постои можност да бидат преведени и реобјавени на македонски

Reinkarnirani blog iliti povratak džedaja :)

Dragi svi, Duuugo, baš dugo me nije bilo u blogo svijetu.. Zašto? Jednostavno, život. Jako puno životnih prekretinica, što lijepih, što manje lijepih je jednostavno ubilo želju da držim blog u životu. Međutim, znate kako kažu, sve će doći na svoje mjesto. I dolazi polako, vraćajući me poluživu među blogerima. :) Danas sam prvi puta otvorila blog poslije skoro 4 godine i čekao me mali milion komentara i upita. Izvinjavam se svima onima kojima nisam odgovorila, nije bila sujeta u pitanju, jednostavno nisam ulazila na blog, u jednom periodu života nije mi bilo ni do čega... Želim vas sve obavijestiti da sam otvorila novi blog na Wordpress-u, pod imenom Turlitava. https://turlitavaorg.wordpress.com/ I odlučila sam da pišem na svom maternjem jeziku, jer se tako bolje osjećam i izražavam. Ukoliko imate problema sa jezičkim nedoumicama, na blogu postoji dugmić za kontakt, pa pišite :) Još jednom VELIKO izvinjenje svima koje sam uskratila za odgovore na pitanja vezana za rece